Czerwona kapusta duszona to znakomity dodatek do obiadu. Znamy co najmniej kilka sposobów na przygotowywanie duszonej czerwonej kapusty. A to z cebulką i boczkiem (modra kapusta na Śląsku), czy bez boczku, ale z jabłkiem, jak to w Wielkopolsce. Ja proponuję dzisiaj znakomitą odmianę, oto klasyczny, niemiecki przepis. To czerwona kapusta duszona ze słodką nutą, za to z wyraźnym aromatycznym akcentem i posmakiem jałowca i cynamonu. Całość gotuje się w czerwonym winie, a efekt jest naprawdę znakomity. To świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiw, szczególnie dziczyzny w sosie.


CZERWONA KAPUSTA DUSZONA

SKŁADNIKI

mała czerwona kapusta (około 1 kg);
1 spora cebula;[FMP]
duże jabłko;
250 ml czerwonego wytrawnego wina;
ocet winny lub jabłkowy;
3 kulki jałowca;
1 listek laurowy;
1 laseczka kory cynamonowej;
dżem porzeczkowy;
cukier, sól;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Czerwona kapusta duszona po niemiecku składniki

2. Kapustę przekrój na połowę, wytnij z niej głąb, a następnie poszatkuj ją. Umyj w durszlaku pod bieżącą wodą i odstaw na bok.

posiekana czerwona kapusta

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

drobno pokrojona cebula

4. W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę gęsiego smalcu (jeżeli nie masz użyj wieprzowego), a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją około 1 minuty na średnim ogniu.

smażenie siekanej cebuli

5. Dorzuć kapustę i mieszając smaż wszystko 5 minut. Następnie wlej 250 ml czerwonego, wytrawnego wina.

duszenie czerwonej kapusty z winem

6. Do kapusty wlej 4-5 łyżek octu winnego.

Czerwona kapusta duszona po niemiecku

7. Dodaj do kapusty przyprawy: 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, listek laurowy, korę cynamonową i owoce jałowca. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i duś 30 minut (raz na czas przemieszaj wszystko).

Czerwona kapusta duszona po niemiecku

8. Obierz ze skórki jabłko, pozbaw nasion i pokrój je w kostkę. Dorzuć do kapusty, zamieszaj wszystko, przykryj garnek pokrywką i duś kolejne 30 minut.

dodawanie jabłka do duszonej czerwonej kapusty

9. Gdy kapusta jest miękka dodaj 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego. Zamieszaj i dopraw jeszcze według uznania (sól, cukier, ocet winny – w kapuście muszą być wyczuwalne wszystkie smaki).

Czerwona kapusta duszona po niemiecku[/FMP]


CZERWONA KAPUSTA DUSZONA

To idealny dodatek do pieczonych mięsiw, w szczególności do dań z dziczyzny.

Czerwona kapusta duszona po niemiecku


A jak wolisz naszą MODRĄ KAPUSTĘ przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *