Curry wegańskie które polubi każdy

Wegańskie curry na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem pasty curry oraz krojonych warzyw.

Curry wegańskie to kolejna potrawa, która utwierdza w przekonaniu, że kuchnia tajska jest niezwykle smaczna i naprawdę prosta. Owszem, jak chyba każda kuchnia azjatycka wymaga dużej ilości składników, ale zwykle są one niedrogie i wystarczają na kilka takich lub innych dań. Oczywiście nie musisz użyć dokładnie tych samych warzyw, jak w moim przepisie. Jednak staraj się wybrać takie, które po kilku minutach gotowania będą „al dente”, np. fasolka szparagowa, cukinia, marchewka, groszek cukrowy itd itp. Ważny jest przede wszystkim smak dania i chrupkość warzyw. Pamiętaj, nigdy nie rozgotuj warzyw.

Składniki

po 50 gramów warzyw takich, jak: cukinia, marchewka, mini kolby kukurydzy;
biały bakłażan (do kupienia „u chińczyków” na bazarach);
1 łyżeczka czerwonej pasty curry;
2 łyżeczki mielonej kurkumy;
300 ml mleczka kokosowego;
1 szklanka bulionu warzywnego;
kilka listków limonki kaffir (mogą być suszone);
trochę świeżych liści kolendry i bazylii;
2 limonki;
sos rybny;

Curry wegańskie przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli po 50 gramów warzyw. Ja proponuję cukinię, marchewek, mini kolby kukurydzy, białego bakłażana (do kupienia „u chińczyków” na bazarach).

Przygotuj również  1 łyżeczkę czerwonej pasty curry, 2 łyżeczki mielonej kurkumy, 300 ml mleczka kokosowego, 1 szklankę bulionu warzywnego, kilka listków limonki kaffir (mogą być suszone), trochę świeżych liści kolendry i bazylii, limonkę, a także sos rybny do smaku. Cukinie pokrój w półplasterki, marchewkę w wąskie paski (julienne), bakłażany na pół.

Rozgrzej woka lub patelnię i wlej trochę mleczka kokosowego (resztę zachowaj na potem, następnie dorzuć pastę curry. Rozmieszaj pastę curry w mleczku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, aby uwolniła aromaty.

Podkręć gaz, wlej resztę mleczka kokosowego, dolej bulion, dodaj kurkumę i dorzuć cukinię oraz marchewkę, a następnie dodaj kolby kukurydzy i bakłażana. Gdy potrawa zacznie wrzeć zmniejsz ogień. Na koniec dorzuć listki kolendry, bazylii, limonki kaffir.

Curry wegańskie sposób podania

Duś potrawę na małym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa będą „al dente.” Dopraw sokiem z limonki i, jeśli potrzeba, sosem rybnym. Podawaj z listkami kolendry i bazylii.


Wypróbuj przepis na pierogi wegańskie przywieziony prosto z Krety oraz fenomenalny przepis na curry z okrą i kurczakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *