Cukinia duszona w sosie pomidorowym podana na polencie to znakomite, proste i pełne smaku danie. Jest błyskawiczne w przygotowaniu i właściwie całoroczne, choć latem, kiedy dostępność dojrzałych warzyw jest najlepsza oczywiście smakować będzie najlepiej. Aby ten przepyszny „gulasz” z cukinii skonkretyzować proponuję do niego polentę np. z grzybami. Jeżeli jednak nie dasz rady kupić takiej użyj zwykłej kaszki kukurydzianej, do której pod koniec przygotowania dodaj posiekane świeże zioła (np. oregano, tymianek, rozmaryn).


CUKINIA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram cukinii, najlepiej różnego koloru (może też być kabaczek);
  • 500 ml przecieru pomidorowego (pasaty) – lub świeżych, dojrzałych gruntowych pomidorów w sezonie;
  • garść liści bazylii;
  • polenta;
  • 2 ząbki czosnku;
  • suszone płatki chilli;
  • sól, pieprz;

CUKINIA DUSZONA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 1 kilogram cukinii, najlepiej różnego koloru (może też być kabaczek), aby danie było ciekawsze w smaku i wyglądzie. Potrzebne będą również 2 ząbki czosnku i 500 ml przecieru pomidorowego (pasaty) – lub świeżych, dojrzałych gruntowych pomidorów, jeżeli są dostępne.

trzy cukinie i sos pomidorowy w kartoniku

2. Cukinie dobrze umyj i pokrój w kosteczkę „na jeden kęs”. Czosnek obierz i pozostaw w całości.

pokrojona w kostkę cukinia

3. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż lekko się zrumieni.

w garnku na oliwie smaży się czosnek

4. Wrzuć cukinie; dodaj sól, pieprz i swoją ulubioną przyprawę – ja użyłem suszonych czosnku i peperoncino. Zamieszaj i smaż na średnim ogniu około 3 minut.

smażenie pokrjonoej w kostkę cukini

5. Wlej przecier pomidorowy (pasatę) lub posiekane dojrzałe pomidory i zamieszaj. Smaż następne dwie minuty.

Cukinia duszona

6. Wrzuć garść poszarpanych liści bazylii oraz dodatkowy obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Zamieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut.

Cukinia duszona

7. Gdy cukinia będzie prawie gotowa (ma być „al dente” – nie rozgotuj jej!) przygotuj polentę. W tym celu wlej do rondelka gorącą wodę, posól ją i wsypuj polentę ciągle mieszając. Gotuj 3 minuty (jak na opakowaniu) cały czas mieszając.

przygotowywanie polenty

8. Polenta nie może być zbyt gęsta; jeżeli tak jest dolej nieco gorącej wody i dobrze zamieszaj. Jeżeli chcesz dodaj nieco startego parmezanu lub innego twardego, startego sera i łyżkę masła – dzięki temu polenta będzie bardzo aksamitna, lepsza w smaku, ale i sporo tłustsza.

polenta z grzybami w garnku

9. Wyłóż polentę na talerz, zrób na środku lekkie wgłębienie.

polenta na talerzu


CUKINIA DUSZONA W POMIDORACH Z POLENTĄ

Na polentę nałóż sporo duszonej cukinii i polej całość wytworzonym sosem pomidorowym. 

Cukinia duszona

Wypróbuj WARZYWA na sposób KRETEŃSKI podane przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *