Creme fraiche to śmietana o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu (około 35 %), ale nie słodka, a lekko ukwaszona. Poza granicami kraju jest niezwykle popularna i używana do sosów i w ogóle do gotowania. Często jest również serwowana ze świeżymi owocami. W Polsce właściwie jest niedostępna. Można na szczęście przyrządzić ją samemu w niezwykle prosty sposób. Ta szczególna śmietana jest puszysta i delikatna w smaku. Świetnie nadaje się do przyrządzania <<flammkuchen>>. Aby ją otrzymać potrzebne są tylko dwa składniki. Słodka śmietana (ale bez domieszki jakichkolwiek dodatków) oraz naturalna maślanka.


CREME FRAICHE

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie gęstej, słodkiej śmietany 36%;
  • 1 mała butelka maślanki naturalnej;

CREME FRAICHE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj oba składniki. Postaraj się, by śmietana nie miała żadnych dodatków w postaci np. karagenu. Maślanka powinna być zaś zrobiona z mleka świeżego, a nie z mleka w proszku.

słodka śmietana oraz maślanka

2. Do szklanki, słoiczka lub szklanej miski przełóż 36 % słodką, gęstą śmietanę (pojemnik 200 gramowy). Sprawdź, czy jest świeża, czy ma właściwą konsystencję i dobry, słodki smak.

słodka śmietana w misce

3. Do śmietanki wlej 2 łyżki naturalnej maślanki. Tylko tyle wystarczy, aby bakterie „podjęły” swoją pracę.

dolewanie maślanki do słodkiej śmietany

4. Delikatnie wymieszaj oba składniki tak, aby maślanka „wniknęła” w śmietanę.

Creme fraiche

5. Naczynie przykryj ściereczką, przewiąż gumką i odstaw w ustronne miejsce na 24-48  godzin.

Creme fraiche

6. Sprawdź, czy śmietanka jest gotowa już po 24 godzinach. Wszystko zależy od warunków, w jakich pracują bakterie. Jeśli nie jest jeszcze gotowa (nadal jest bardziej słodka, aniżeli kwaśna) pozostaw ją na następną dobę.

Creme fraiche

7. Gotowa creme fraiche powinna być kwaskowa, puszysta i mieć kremowy kolor.

Creme fraiche


CREME FRAICHE

Gotową śmietanę przełóż do słoika, zakręć go i wstaw do lodówki. Można przechowywać ją około tygodnia. Idealna do sosów oraz deserów.

Creme fraiche najlepsza śmietana


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *