Comber jagnięcy w sosie kurkowym na śmietance

Marynowany w rozmarynie comber jagnięcy pieczony i podany w sosie kurkowym z dodatkiem śmietany.

Comber jagnięcy to bardzo delikatne mięso, właściwie rarytas, delikatny i kruchy. Drogi, nie ma co ukrywać. Ostatnio udało mi się zakupić nieduży comber jagnięcy i od razu pomyślałem o sosie kurkowym do niego. Przyznam się, że jadłem to mięso po raz pierwszy i nie da się ukryć, że jednak jest warte swojej ceny. Raz na czas zaszaleć warto. Polecam to danie wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia.

Składniki

1 comber jagnięcy;
200 gramów kurek;
200 ml słodkiej 30 % śmietanki;
2 gałązki świeżego rozmarynu;
3 ząbki czosnku;
masło klarowane;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na comber jagnięcy

Do miski wlej 3 łyżki oliwy extra vergine. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku, a także listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu. Wymieszaj marynatę i umieść w niej umyty i dobrze osuszony comber jagnięcy. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2 godziny. Tuż przed jego przyrządzeniem wyjmij comber z marynaty i oczyść go z przypraw i nadmiaru oliwy.

Mięso posól, popieprz i smaż na mocno rozgrzanej patelni, aby się pięknie zrumieniło (około 3 minut). Smażenie musi być krótkie, aby zamknąć pory z zewnątrz, podczas gdy w środku mięso pozostanie soczyste.

Podczas gdy mięso się smaży szybko oczyść 200 gramów kurek i przelej przez 2 sekundy bieżącą wodą. Na osobnej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego, wrzuć kurki, posól je, popieprz i smaż 3-4 minuty, aż nieco zmiękną. Uwaga, kurki smażone zbyt długo twardnieją. Wlej na patelnię 200 ml słodkiej 30 % śmietanki i duś grzyby na wolnym ogniu.

Comber jagnięcy sposób podania

Zdejmij comber z patelni, przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 8 minut tak, aby mięso pozostało soczyste i było lekko różowe. Podczas gdy mięso piecze się w piekarniku sos kurkowy powinien spokojnie i powoli gęstnieć. Sprawdź, czy nie trzeba dodatkowo doprawić go do smaku.

Mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby „odpoczęło”. Następnie pokrój je w poprzeczne plastry. Podawaj z dodatkiem np. ziemniaków z masłem i koperkiem oraz zieloną fasolką szparagową.


Zobacz przepis na jagnięcina z imbirem i groszkiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *