Clafoutis (czytaj klafuti) to jedno z najprostszych ciast, jakie kiedykolwiek upiekłem. Przy całej swojej prostocie zachowuje niewiarygodnie pyszny smak, a dzięki możliwościom dowolnej interpretacji jest prawdziwym ulubieńcem amatorów słodkości. W oryginale używa się wiśni lub czereśni (z pestkami), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych owoców. Podobnie ze strukturą ciasta. Winno być raczej konsystencji budyniu, ale również nic nie stoi na przeszkodzie, aby dało się je kroić nożem. Pamiętaj, Twoja kuchnia Twój wybór. A zatem do dzieła.


CLAFOUTIS CIASTO Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów wiśni lub czereśni;
  • 200 ml słodkiej śmietanki;
  • 100 gramów mąki pszennej;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 50 gramów drobnego cukru;
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego;
  • masło;
  • sól;

CLAFOUTIS CIASTO Z WIŚNIAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeżeli wolisz luźniejsze ciasto w tym deserze do składników dołóż jeszcze 100-150 ml mleka.

Clafoutis ciasto z wiśniami składniki

2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajka i wlej śmietankę.

robimy ciasto na naleśniki

3. Dodaj ekstrakt waniliowy lub wanilię. W clafoutis wanilia winna być być na tyle wyczuwalna, aby podkreślić smak wiśni.

ciasto naleśnikowe w misce

4. Na koniec wsyp cukier, najlepiej trzcinowy. Podana przeze mnie ilość cukru jest niewielka. Jeśli nie przepadasz za kwaśnym smakiem wiśni możesz jeszcze trochę tego cukru dorzucić. Ważne jest też, jak słodkie są Twoje owoce. Moje wiśnie były wyjątkowo słodkie (jak na wiśnie…), więc ta ilość cukru w zupełności wystarczyła.

ciasto na naleśniki w dużej misce

5. Mikserem ręcznym delikatnie wymieszaj składniki. Tak, ciasto na clafoutis wygląda i ma konsystencję takie, jak ciasto na naleśniki. I tak ma właśnie być.

miksowanie składników na ciasto naleśnikowe

6. Formę do tarty o średnicy około 24 centymetrów dobrze wysmaruj masłem. Wlej do formy ciasta na wysokość pół centymetra.

ciasto naleśnikowe w formie na tartę

7. Zapiekaj ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 2 minuty. Ta czynność nie jest obowiązkowa. Ma ona na celu zapobieżenie osadzaniu się wiśni na spodzie formy, co może utrudnić wykładanie ciasta po jego upieczeniu.

podpiekanie ciasta

8. Wyjmij formę z piekarnika, a następnie delikatnie rozłóż na cieście wiśnie. Sugeruję zostawić pestki, dzięki czemu z ciasta nie zrobi się „ciapa”. Na koniec zalej wszystko pozostałym ciastem.

Clafoutis ciasto z wiśniami

9. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30-35 minut. Ostatecznie o właściwym upieczeniu ciasta zadecydować powinien test suchego patyczka.

Clafoutis ciasto z wiśniami

10. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu nieco przestygnąć. Ciasto z czasem nieco opadnie, ale nie jest to żaden powód do zmartwień. Będzie i tak przepyszne.

Clafoutis ciasto z wiśniami

11. Gdy ciasto jest jeszcze letnie posyp je obficie cukrem pudrem .

Clafoutis ciasto z wiśniami


CLAFOUTIS CIASTO Z WIŚNIAMI

Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Świetnie smakuje z domową bitą śmietaną albo z lodami.

Clafoutis ciasto z wiśniami

Wypróbuj również pyszne NALEŚNIKI z OWOCAMI przepis <<TUTAJ>>.


3 thoughts on “CLAFOUTIS ciasto z wiśniami z Francji”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *