Cielęcina zapiekana to danie tak zwykłe, że aż niezwykłe. A na takie zapewne nie wygląda. Jego prostota, a zarazem niesamowity smak prosto ze słonecznej Krety to jego cechy charakterystyczne. Przepis na tę zapiekankę zaczerpnąłem z maleńkiej książki zakupionej właśnie na Krecie. Książka wydana niewielkim nakładem poraża szczerością i przepisami, które dwaj bracia – wydawcy – zebrali od Kreteńczyków mieszkających w górach tej pięknej wyspy.

Cielęcina zapiekana z makaronem może i nie wygląda dobrze, ale jej smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z Krety. A jeżeli na Krecie jeszcze nie byliście to być może właśnie to danie zachęci Was do jej odwiedzenia. W oryginale zamiast cielęciny używa się baraniny lub jagnięciny.


CIELĘCINA ZAPIEKANA

SKŁADNIKI

600 gramów cielęciny lub jagnięciny;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


CIELĘCINA ZAPIEKANA Z MAKARONEM PROPOZYCJA PODANIA

Wymaga szklaneczki czerwonego, najlepiej greckiego wina. To danie sycące, aromatyczne i po prostu bardzo, bardzo smaczne. Zapiekankę najlepiej jest wyłożyć na stole na desce w naczyniu, w którym się zapiekała (równie dobrze smakuje w zwykłych talerzach).

Cielęcina zapiekana z makaronem


Zrób także genialne PIECZONKI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *