Cielęcina duszona ze szparagami podana

Cielęcina krojona w kostkę i smażona z boczkiem, a następnie duszona z ziemniakami i szparagami w sosie z musztardą.

Cielęcina duszona ze szparagami to dobry przykład na idealne połączenie mięsa i warzyw. Zarówno cielęcina, jak i szparagi to najdelikatniejsze składniki w swojej grupie produktów. W tym daniu oba wymagają jedynie krótkiej obróbki cieplnej, zatem nadal pozostają soczyste i kruche. Ale jest jeszcze jeden charakterystyczny składnik w tym daniu, który robi różnicę. To niezwykle aromatyczna szynka, która nadaje dymnego posmaku daniu. Czy trzeba dłużej zachęcać, aby wypróbować to super danie?

Składniki

250 gramów cielęciny;
300 gramów zielonych szparagów;
30 gramów szynki (lub boczku) szwarcwaldzkiej;
1 duża cebula;
2 ziemniaki;
musztarda z całymi ziarnami gorczycy;
pęczek koperku;
słodka śmietanka;
sól, pieprz;

Cielęcina duszona ze szparagami przepis

Cielęcinę i szynkę (lub boczek) szwarcwaldzką pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Smaż krótko na mocnym ogniu, a następnie zmniejsz ogień pod patelnią i wrzuć szynkę szwarcwaldzką. Smaż 2 minuty, aby szynka nieco się zrumieniła. Wrzuć na patelnię cebulę i smaż kolejne 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli.

Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż całość 2-3 minuty na średnim ogniu, a następnie wlej szklankę gorącej wody. Delikatnie wymieszaj zawartość patelni, aby zebrać wszystkie smaki. Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj sól, pieprz, przykryj pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 10 minut.

Porada-> na tym etapie możesz pominąć dodawanie ziemniaków. Możesz je np. przygotować osobno i finalnie zaserwować z daniem.

Z każdego szparaga odłam i usuń zdrewniałą końcówkę, a pozostałą część szparaga przekrój w poprzek na połowę. Zdrewniałe koncówki włóż do woreczka i zamroź. Gdy przyjdzie pora możesz z nich przygotować coś wyjątkowego (poznaj przepis na zupę szparagową na wywarze drobiowym). Szparagi wrzuć do gotującej się potrawki. Jeśli trzeba uzupełnij gorącą wodą, ale pamiętaj żeby nie przesadzić z płynami, bo danie straci smak. Gotuj całość około 5 minut.

Cielęcina duszona ze szparagami jest właściwie gotowa, ale wymaga jeszcze ostatniego szlifu. Będzie to kopiata łyżka ziarnistej musztardy. Od razu wlej również do dania słodką śmietankę. Ile? Około 100-150 ml, wszystko zależy do Twoich upodobań. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze maksymalnie 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Wyłącz gaz pod garnkiem i na koniec wrzuć posiekany koperek. Lekko śmietanowy smak sosu z wyraźną, ale nienachalną nutą musztardy to prawdziwa petarda. Zgodzisz się ze mną?

Cielęcina duszona ze szparagami sposób podania

Podawaj na ciepło z pieczywem, ryżem, ziemniakami lub solo. Idealnie, gdy danie ozdobisz dojrzewającą wędliną (np. tą samą szynką szwarcwaldzką, którą dodałeś do potrawy) i startą skórką cytrynową.


Przekona się, jak pysznie smakuje moja potrawka cielęca z warzywami. Przepis łatwy i naprawdę pyszny!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *