Cielęcina duszona ze szparagami to dobry przykład na idealne połączenie mięsa i warzyw. Zarówno cielęcina, jak i szparagi to najdelikatniejsze składniki w swojej grupie produktów. W tym daniu oba wymagają jedynie krótkiej obróbki cieplnej, zatem nadal pozostają soczyste i kruche. Łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy oraz słodka śmietanka dopełniają całości. Ale jest jeszcze jeden charakterystyczny składnik w tym daniu, który robi różnicę. To niezwykle aromatyczna szynka szwarcwaldzka, która nadaje dymnego posmaku daniu. Czy trzeba Was dłużej zachęcać, aby wypróbować to super danie? Bo mnie nie.


CIELĘCINA DUSZONA ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów cielęciny;
  • 300 gramów zielonych szparagów;
  • 30 gramów szynki (lub boczku) szwarcwaldzkiej;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ziemniaki;
  • musztarda z całymi ziarnami gorczycy;
  • pęczek koperku;
  • słodka śmietanka;
  • sól, pieprz;

CIELĘCINA DUSZONA ZE SZPARAGAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Cielęcina duszona ze szparagami składniki

2. Cielęcinę i szynkę (lub boczek) szwarcwaldzką pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Najlepszy dostępny u nas boczek, czy też szynkę szwarcwaldzką oferuję rodzinna szwarcwaldzka firma <<WEIN>>. Ich produkty kupisz np. w supermarketach.

Cielęcina duszona ze szparagami

3. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Smaż krótko na mocnym ogniu.

smażenie mięsa

4. Zmniejsz ogień pod patelnią i wrzuć szynkę szwarcwaldzką. Smaż 2 minuty, aż szynka nieco się zrumieni.

smażenie mięsa z boczkiem

5. Wrzuć na patelnię cebulę i smaż kolejne 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli.

smażenie mięsa z cebulą

6. Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż całość 2-3 minuty na średnim ogniu, a następnie wlej szklankę gorącej wody. Delikatnie wymieszaj zawartość patelni, aby zebrać wszystkie smaki.

UWAGA: Na tym etapie możesz pominąć dodawanie ziemniaków. Możesz je np. przygotować osobno i finalnie zaserwować z daniem.

deglasowanie patelni

7. Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj sól, pieprz, przykryj pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 10 minut.

duszenie mięsa

8. Z każdego szparaga odłam i usuń zdrewniałą końcówkę, a pozostałą część szparaga przekrój w poprzek na połowę. Zdrewniałe koncówki włóż do woreczka i zamroź. Gdy przyjdzie pora możesz z nich przygotować np. fantastyczną ZUPĘ SZPARAGOWĄ przepis <<TUTAJ>>.

pokrojone szparagi

9. Szparagi wrzuć do gotującej się potrawki. Jeżeli trzeba uzupełnij gorącą wodą, ale pamiętaj żeby nie przesadzić z płynami, bo danie straci smak. Gotuj całość około 5 minut.

duszenie potrawki z mięsa i szparagów

10. Danie jest właściwie gotowe, ale wymaga jeszcze ostatniego szlifu. Będzie to kopiata łyżka ziarnistej musztardy.

dodawanie musztardy do dania

11. Od razu wlej również do dania słodką śmietankę. Ile? Około 100-150 ml – wszystko zależy do Twoich upodobań. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze maksymalnie 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

podlewanie dania śmietanką

12. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć posiekany koperek. Lekko śmietanowy smak sosu z wyraźną, ale nienachalną nutą musztardy to prawdziwa petarda. Zgodzisz się ze mną?

Cielęcina duszona ze szparagami


CIELĘCINA DUSZONA ZE SZPARAGAMI

Podawaj na ciepło z pieczywem, ryżem, ziemniakami lub solo. Idealnie, gdy danie ozdobisz dojrzewającą wędliną (np. tą samą szynką szwarcwaldzką, którą dodałeś do potrawy) i startą skórką cytrynową.

Cielęcina duszona ze szparagami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *