Cielęcina duszona w jarzynach, a w tym konkretnym przypadku z brokułem i marchewką jest daniem bardzo delikatnym i bardzo smacznym. Jak to zwykle u mnie bywa przygotowanie dania jest proste i dość szybkie. W przepisie użyłem stosunkowo niewielką ilość mięsa aby przekonać Was, że wcale nie potrzeba wielkich ilości drogiej cielęciny, aby dobrze zjeść. Czasy, kiedy objadaliśmy się mięsem już chyba bezpowrotnie minęły. Teraz lepiej zjeść go mniej, za to takie lepszej jakości. I takie właśnie jest proponowane danie. Pyszne, delikatne, proste, bogate w warzywa, z symboliczną ilością świetnej cielęciny. Samo zdrowie.


CIELĘCINA DUSZONA W JARZYNACH

SKŁADNIKI:

  • 180 gramów cielęciny;
  • 1 nieduża czerwona cebula;
  • mała marchewka;
  • malutki kawałek selera;
  • kilka różyczek brokuła;
  • garść ryżu basmati;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • liść laurowy, ziele angielskie;
  • świeży koperek;
  • dymka;
  • ząbek czosnku;
  • papryczka chilli;
  • masło klarowane;
  • 50 ml słodkiej śmietanki;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

CIELĘCINA DUSZONA W JARZYNACH PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Cielęcina duszona w jarzynach składniki

2. Mięso pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Obierz i posiekaj czosnek.

posiekana czerwona cebula

3. Smaż mięso na patelni na maśle klarowanym na mocnym ogniu. Gdy mięso zacznie się rumienić dorzuć cebulę i zeszklij ją (nie przypal!).

smażenie mięsa z cebulką

4. Zmniejsz gaz pod patelnią i wrzuć czosnek. Smaż 1 minutę często mieszając.

posiekany czosnek dodajemy do smażonego mięsa

5. Gdy mięso i cebula są już przesmażone wlej 150 ml gorącej wody, zamieszaj i przelej całość do rondelka.

duszenie mięsa

6. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj około 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie dość miękkie.

UWAGA: Starsza cielęcina gotować się będzie dłużej.

doprawiamy mięso liściem laurowym i zielem angielskim

7. Marchew i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki.

starta marchewka i seler

8. Posiekaj nieco dymki i świeżego koperku. Przygotuj różyczki brokuła (mogą być mrożone).

posiekana dymka i świeży koperek

9. Posiekaj grubo papryczkę chilli. Nie przesadź z jej ilością i ostrością. Danie ma być łagodne i przyjemne w smaku. Chilli ma jedynie nieco je podkręcić, a nie zabić smak delikatnej cielęciny.

grubo posiekana papryczka chilli

10. Gy mięso jest miękkie wrzuć do garnka startą marchew, seler oraz posiekane koperek i dymkę. Dodaj sól, pieprz i suszone zioła prowansalskie. W razie potrzeby dolej nieco gorącej wody (danie ma być potrawką, a nie zupą) i gotuj wszystko 5 minut.

CIELĘCINA DUSZONA w jarzynach z ryżem

11. Wlej słodką śmietankę.

wlewamy śmietankę do duszonej cielęciny w jarzynach

12. Wrzuć garść ryżu  i gotuj całość 5-8 minut bez przykrycia, aż wszystkie składniki będą miękkie, a śmietanka zgęstnieje i utworzy boski sos.

Cielęcina duszona w jarzynach

13. Gdy całość jest gotowa spróbuj i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz na koniec dorzucić jeszcze nieco posiekanego świeżego koperku.

Cielęcina duszona w jarzynach


CIELĘCINA DUSZONA W JARZYNACH Z RYŻEM

Podawaj z kromką dobrego, wiejskiego pieczywa, aby sos móc wspaniały z talerza nią wytrzeć. Alternatywnie do potrawki zamiast ryżu możesz dodać ziemniaka. Możesz również nie dodawać żadnego z nich podając wtedy danie z puree ziemniaczanym. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania.

Cielęcina duszona w jarzynach

Wypróbuj również genialny PAPRYKARZ CIELĘCY przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *