Ciasto z morelami to jedno z najlepszych ciast, jakie można zaserwować w lipcu. To właśnie wtedy przypada szczyt sezonu i zbiory lekko kosmatych pomarańczowych smakołyków, czyli moreli. Trzeba pamiętać, że sporo odmian moreli jest zbyt mączystych, aby przygotować z nich ciasto. Najlepsze są te kwaskowe i słodkawe, które jedząc nie ma się odczucia „zamulania”. Wiem, że brzmi to dość osobliwie, ale jak popróbujecie na placu moreli z różnych źródeł „jorgniecie” się o co mi chodzi. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta z morelami dobrze jest posmarować je marmoladą morelową, a jeszcze lepiej <<ROSTEREM>> morelowym.


CIASTO Z MORELAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dojrzałych moreli;
  • 250 gramów miękkiego masła;
  • 90 gramów cukru pudru;
  • ekstrakt waniliowy;
  • 7 żółtej jajek;
  • 5 białek jajek;
  • 150 gramów cukru trzcinowego;
  • 300 gramów mąki pszennej;
  • roster morelowy;
  • szczypta soli;

CIASTO Z MORELAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Co roku w lipcu wybieram się do <<Doliny Wachau>> położonej 70 kilometrów na zachód od Wiednia. To właśnie tam o tej porze roku odbywają się zbiory jednych z najsmaczniejszych w Europie odmian moreli. Jeśli możecie odwiedźcie to miejsce w lipcu, bo po prostu warto.

składniki na ciasto z morelami

2. Oddziel żółtka od białek jajek. Morele przekrój na połowę i wypestkuj.

wypestkowane przekrojone na połowę morele leżą na blacie

3. Do miski malaksera włóż miękkie masło, dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.

dolewanie ekstraktu waniliowego do ciasta

4. Miksuj całość na średnich obrotach 5-8 minut, aż masa stanie się gładka i jasna. Nie przestając miksować dodawaj po jednym żółtku, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę odłóż na bok.

ucieranie ciasta

5. Do miski malaksera wlej białka jajek.

wlewanie białek jajek do miski malaksera

6. Miksuj białka na sztywną pianę wsypując regularnie po łyżce cukru.

wsypywanie cukru do miski malaksera

7. Gotową pianę wymieszaj delikatnie z przygotowaną wcześniej masą z masła i żółtek.

mieszanie różnych składników ciasta

8. Na koniec wsypuj do uzyskanej masy po 2-3 łyżki mąki i delikatnie mieszaj, aż uzyskasz jednolite, gładkie ciasto.

dodawanie mąki do ciasta z owocami

9. Formę do pieczenia wysmaruj dobrze masłem, a następnie obsyp mąką. Następnie wlej do formy ciasto.

UWAGA: Najlepszą formą do tego ciasta będzie blacha o wymiarach 28×26 centymetrów. Ciasto będzie wtedy nie za wysokie i zmieści się w nim więcej owoców, aniżeli w zastosowanej przeze mnie tortownicy o średnicy około 23 centymetrów.

Ciasto z morelami

10. Rozłóż równomiernie ciasto w formie, a następnie układaj tak dużo moreli, jak tylko się zmieści. Morele układaj wnętrzem do góry, aby sok z nich nie spowodował zakalca.

Ciasto z morelami

11. Piecz ciasto z morelami 40-50 minut (w zależności od grubości ciasta) na środkowej półce w temperaturze 175 stopni. O jego upieczeniu zawsze decyduje test suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do przestygnięcia. Wyłóż z lodówki roster morelowy lub marmoladę morelową, aby się ogrzały.

upieczone ciasto z morelami

12. Przestudzone ciasto z morelami posmaruj z wierzchu rosterem lub marmoladą.

smarowanie wierzchu upieczonego ciasta marmoladą


CIASTO Z MORELAMI

Podawaj posypane cukrem pudrem z lodami, bitą śmietaną lub po prostu z rosterem morelowym.

ciasto z morelami

4 thoughts on “CIASTO z MORELAMI i rosterem morelowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *