Ciasto z morelami to jedno z najlepszych ciast, jakie można zaserwować w lipcu. To właśnie wtedy przypada szczyt sezonu i zbiory lekko kosmatych pomarańczowych smakołyków, czyli moreli. Trzeba pamiętać, że sporo odmian moreli jest zbyt mączystych, aby przygotować z nich ciasto. Najlepsze są te kwaskowe i słodkawe, które jedząc nie ma się odczucia „zamulania”. Wiem, że brzmi to dość osobliwie, ale jak popróbujecie na placu moreli z różnych źródeł „jorgniecie” się o co mi chodzi. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta z morelami dobrze jest posmarować je <<ROSTEREM>> morelowym.


CIASTO Z MORELAMI SKŁADNIKI

1 kilogram dojrzałych moreli;
250 gramów miękkiego masła;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

12. Przestudzone ciasto z morelami posmaruj z wierzchu rosterem lub marmoladą.

smarowanie wierzchu upieczonego ciasta marmoladą


CIASTO Z MORELAMI

Podawaj posypane cukrem pudrem z lodami, bitą śmietaną lub po prostu z rosterem morelowym.

ciasto z morelami


4 thoughts on “CIASTO z MORELAMI i rosterem morelowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *