Ciasto z agrestem i budyniem pod kruszonką

Ciasto z dojrzałym agrestem i z masą budyniową posypane kruszonką na wierzchu.

Ciasto z agrestem skryte pod kruszonką koniecznie trzeba wypróbować wtedy, gdy dostępny jest taki naprawdę dojrzały, aż czarnoczerwony agrest. Agrest to owoc niezbyt popularny z uwagi na jego wysoką kwasowość, nawet gdy jest dojrzały. Ale gdy go odpowiednio przyrządzić oddaje swoje smaki w sposób niezwykle interesujący. Moje ciasto z agrestem jest przedziwne, wyszło „spod” mojej ręki w sposób dość przypadkowy, ale ponieważ jest naprawdę smaczne (choć niełatwe i dość pracochłonne) dzielę się przepisem wierząc, że i Tobie zasmakuje.

Składniki na ciasto z agrestem

280 gramów mąki pszennej;
170 gramów masła;
130 gramów cukru pudru;
2 opakowania cukru waniliowego;
2 wiejskie jajka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Składniki na masę do ciasta

1 kilogram bardzo dojrzałego agrestu;
60 gramów cukru;
1 budyń waniliowy;
350 ml mleka;
100 ml kwaśnej śmietany;

Składniki na kruszonkę

100 gramów mąki;
70 gramów masła;
30 gramów cukru pudru;
1 łyżeczka mielonego cynamonu;

Przepis na ciasto z agrestem

Agrest oczyść z końcówek, oczyść, włóż do miski malaksera. Bardzo krótko metodą pulsacyjną przesiekaj część owoców. Przesiekany agrest przełóż do miski i zasyp 60 gramami cukru. Dobrze zamieszaj i odstaw na godzinę, aby owoce puściły sok.

Przygotowujemy masę na ciasto

Przesiej 280 gramów mąki pszennej do dużej miski, a następnie dodaj do mąki dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz wsyp cały cukier waniliowy. Miękkie masło przełóż do miski malaksera i miksuj krótko na gładką masę. Następnie nie przestając miksować wsyp powoli cukier puder (130 gramów). Dalej ucieraj składniki i wlewaj do nich po jednym jajku tak, aby uzyskać jednolitą, białą masę.

Pieczemy spód do ciasta z agrestem

Gotową masę przełóż do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wymieszaj całość na gładką masę. Brytfankę o wymiarach 26×24 cm wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na blachę ciasto i rozsmaruj dokładnie, łatwo nie będzie, bo ciasto będzie bardzo gęste i będzie się kleić. Takie jednak ma być, aby nie przesiąkło sokiem z owoców. Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto 15 minut.

Porada-> nie piecz spodu za długo, bo zacznie pękać i będzie suchy, niesmaczny.

Podczas gdy ciasto się podpieka przygotuj według opisu na opakowaniu budyń waniliowy. Gotowy budyń odstaw na chwilę na bok. Następnie dodaj do budyniu 100 gramów kwaśnej śmietany i energicznymi ruchami mieszaj wszystko, aby uzyskać jednolitą, gładką masę.

Nakładamy pozostałe składniki na spód ciasta

Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto i odstaw, aby nieco przestygło. Podczas, gdy ciasto stygnie przygotuj kruszonkę ze składników, jak na początku przepisu. Na przestudzone ciasto nałóż dokładnie budyń wymieszany ze śmietaną. Na budyń wyłóż agrest wraz ze wszystkimi sokami, jakie pojawiły się w wyniku dodania do niego cukru.

Podpieczone na spodzie ciasto nie jest co prawda puszyste i miękkie, ale dzięki temu i dzięki masie budyniowej sok z owoców nie zamoczy ciasta. Można więc wlać swobodnie z owocami cały jakże pyszny sok z agrestu. Błyskawicznie rozłóż kruszonkę na cieście i włóż je do piekarnika.

Pieczemy ciasto z agrestem

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw, aby nieco przestygło. Na koniec ciasto z agrestem posyp cukrem pudrem.

Ciekawy spód, super masa budyniowa i naprawdę pyszny agrest wraz z jego sokami. Ciasto z agrestem naprawdę jest znakomite.


Oto kruszonka ze śliwkami i lodami przepisy sławy i przyjemny.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *