Ciasto śliwkowe z czekoladą zawiera chyba wszystko, co potrzebne człowiekowi do szczęścia. No bo jest słodko, owocowo i przede wszystkim czekoladowo. Samo ciasto przygotowuje się szybko, a jego istotnym składnikiem są śliwki. Winny to być nasze polskie, bardzo dojrzałe węgierki, które gwarantują, że ciasto będzie smakować rewelacyjnie. Podane ilości poszczególnych składników „odpowiadają” tortownicy o średnicy 24-26 centymetry. Moja tortownica (na zdjęciach poniżej) miała 20 centymentrów, więc jak dla mnie śliwek było za mało, a ciasto wyszło nieco za wysokie. Najważniejsze, że są to tylko detale, o rozwiązaniu których niech zadecyduje każdy z Was.


CIASTO ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów dojrzałych śliwek węgierek;
  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 100 gramów czekolady mlecznej;
  • 140 gramów cukru pudru;
  • 140 gramów masła;
  • 60 gramów drobnego cukru;
  • 200 ml mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • wanilia, cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy;
  • sok z cytryny lub ekstrakt cytrynowy;
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu;

CIASTO ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygototuj wszystkie składniki.

Ciasto śliwkowe z czekoladą składniki

2. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Usuń jej nadmiar.

obsypanie formy do pieczenia mąką

3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

saszetka proszku do pieczenia

4. Do tej samej miski zetrzyj na grubych oczkach tarki czekoladę.

ścieranie czekolady na tarce

5. Do miski malaksera przełóż posiekane, miękkie masło. Dodaj wanilię oraz cynamon.

dodawanie wanilii do masła

6. Dodaj również do smaku (według uznania) sok z cytryny lub jej ekstrakt.

buteleczka ekstraktu cytrynowego

7. Zacznij ucierać masło dodając po łyżce cukru pudru.

łyżka mąki

8. Oddziel żółtka jajek od białek. Gdy wsypiesz już cały cukier puder do masła dodawaj następnie po jednym żółtku do masy nie przestając ucierać.

trzy zółtka w misce

9. Aromatyczna od cytryny, cynamonu i wanilii masa maślana z żółtkami jest gotowa – przełóż ją do dużej miski.

ucierane masło

10. Białka z jajek przełóż do miski malaksera i zacznij ubijać na sztywną pianę dodając po jednej łyżce drobnego cukru.

białka jajek gotowe do ubicia piany

11. Do masy maślanej dodaj 2-3 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia i czekoladą, po czym dokładnie wymieszaj całość.

dodawanie mąki do utartego masła

12. Teraz do masy wlej nieco mleka i również dokładnie masę wymieszaj. Tak czyń naprzemiennie, aż do spożytkowana całej mąki i mleka.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

13. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy ubitą na sztywno pianę.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

14. Przelej ciasto do tortownicy potrząsając nią na koniec, by ciasto równomiernie się rozłożyło. Na wierzchu rozłóż sporo połówek wypestkowanych śliwek. Ważne, by śliwki ułożyć środkiem do góry, aby sok ze śliwek nie zrobił zakalca.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

15. Piecz ciasto śliwkowe z czekoladą w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

UWAGA: Oczywiście czas pieczenia zależy od Twojego piekarnika, wysokości ciasta i wielu innych czynników. Kontroluj zatem stopień wypieczenia Twojego ciasta już po 35 minucie.

Ciasto śliwkowe z czekoladą

16. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, a gdy przestygnie posyp je obficie cukrem pudrem.

Ciasto śliwkowe z czekoladą


CIASTO ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ

Jest puszyste i delikatne. Jest „wilgotne” i nie zapycha. Jeżeli nie trafi na łasuchów to spokojnie wytrzyma nawet 3 dni. Tylko po co to trzymać takie dobroci tyle czasu…

Ciasto śliwkowe z czekoladą

Przygotuj rewelacyjną KRUSZONKĘ ze ŚLIWKAMI przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *