Ciasto pomarańczowe to moja dzisiejsza propozycja dla łasuchów, amatorów czegoś na słodko. Połączenie jest naprawdę znakomite, a ciasto orzeźwiające. Im większe kawałki jabłek umieścisz na wierzchu ciasta, tym większe prawdopodobieństwo, że ciasto nie uniesie tego ciężaru. Moje ciasto niestety nieco opadło po przestudzeniu, dlatego sugeruję, abyście jabłka pokroili na znacznie mniejsze kawałki, albo nawet potarli. Bez względu na powyższe Wasze ciasto pomarańczowe i tak będzie pyszne.


CIASTO POMARAŃCZOWE

SKŁADNIKI:

  • 130 gramów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  • 2-3 jabłka;
  • 4 wiejskie jajka;
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 220 gramów oleju słonecznikowego (lub innego jeśli wolisz, np. arachidowego);
  • dodaj 300 gramów cukru plus 2 łyżki;
  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub wanilii;

CIASTO POMARAŃCZOWE PRZYGOTOWANIE:

1. Wyciśnij sok z pomarańczy – powinno go być około 130 gramów. Pamiętaj, więcej soku mają cytrusy o cienkiej skórce.

wyciskanie soku z pomarańczy

2. Obierz i pokrój w nieduże kawałki 2-3 jabłka – jeżeli wolisz zetrzyj je na grubych oczkach tarki (patrz wstęp). Najlepszymi jabłkami do tego celu są z pewnością jabłka winne, np. szara reneta.

obieranie jabłek

3. Jabłka umieść w misce, dodaj 2 łyżki cukru oraz 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Wymieszaj delikatnie i odłóż na bok.

kawałki jabłek obsypane obficie cynamonem i cukrem

4. Do innej miski wlej 220 gramów oleju słonecznikowego (lub innego jeśli wolisz, np. arachidowego), dodaj 300 gramów cukru oraz 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub wanilii.

ciasto pomarańczowe

5. Wbij do miski 4 jajka i wymieszaj całość.

ciasto pomarańczowe

6. Wlej powoli uprzednio wyciśnięty sok pomarańczowy.

ciasto pomarańczowe

7. Całość bardzo dobrze i szybko wymieszaj.

ciasto pomarańczowe

8. Do kolejnej miski wsyp 300 gramów mąki pszennej, dodaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia, a następnie wlej przygotowaną przed chwilą masę jajeczno – pomarańczową.

ciasto pomarańczowe

9. Dobrze wymieszaj ciasto i wlej od razu do tortownicy wysmarowanej masłem.

masa przed pieczeniem

10. Na wierzchu ciasta rozłóż starte jabłka połączone z cukrem i cynamonem.

ciasto pomarańczowe

11. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50 minut.

ciasto pomarańczowe


CIASTO POMARAŃCZOWE

Idealnie smakuje dobrze przestudzone.

ciasto pomarańczowe

Wypróbuj GALARETKĘ POMARAŃCZOWĄ według przepisu <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *