Ciasto pijak (często zwane również pijanym ciastem) to bardzo popularne ciasto w Polsce. Jest to ciasto warstwowe, przy czym każda z warstw ma inną strukturę. Spód jest lekko chrupiący, na nim znajduje się masa budyniowa, następnie na niej układa się namoczone w wódce biszkopty, a całość wieńczy polewa czekoladowa. Być może nie brzmi to szczególnie atrakcyjnie (no może poza wódką…), ale diabeł tkwi w szczegółach. Jest w tym cieście mak, jest kakao, jest kokos. Jest dobrze. I choć przy tym cieście trzeba się trochę natrudzić to zdecydowanie warte jest zachodu.


CIASTO PIJAK

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek;
  • 150 gramów cukru + 4 łyżki;
  • 200 gramów maku;
  • 200 gramów wiórek kokosowych;
  • proszek do pieczenia;
  • 2 budynie śmietankowe po 60 gramów każdy;
  • 750 ml mleka;
  • 300 gramów masła;
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów;
  • 200 ml czystej wódki;
  • 3-4 łyżki kakao;

CIASTO PIJAK PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

jajka wiórki kokosowe mak cukier

2. Oddziel białka jajek od żółtek. Białka włóż do miski malaksera, żółtka przełóż na talerzyk.

żółta jajek na talerzu

3. Do dużej miski wsyp mak, wiórki kokosowe i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj.

w misce znajdują się mak i wiórki kokosowe

4. Białka z 6 jajek ubijaj malakserem na sztywną pianę dodając stopniowo 150 gramów cukru.

ubijanie białek jajek z cukrem na sztywną pianę

5. Nie przerywając miksowania dodaj po sztuce 3 żółtka jajek.

żółtko jajka

6. Powstałą masę dodaj do „suchych” składników w misce.

Ciasto pijak pijane ciasto

7. Wymieszaj wszystko dokładnie i przelej do natłuszczonej formy (u mnie 40×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównaj szpatułką.

Ciasto pijak pijane ciasto

8. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 20 minut, aż masa się lekko zarumieni. Po upieczeniu ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

upieczony spód ciasta

9. Przygotuj budyń; z 750 ml mleka odlej 1/3 szklanki, a resztę zagotuj. W mleku odlanym do szklanki rozpuść 2 opakowania budyniu. Wlej budyń do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj.

przyrządzanie budyniu do ciasta

10. Budyń przełóż do miski i przestudź.

masa budyniowa i upieczony spód do ciasta

11. Do miski malaksera włóż 150 gramów miękkiego masła i dodaj 2 żółtka jajek. Zmiksuj na gładką masę.

Ciasto pijak pijane ciasto

12. Do otrzymanej masy dodawaj stopniowo budyń i miksuj każdorazowo krótko, ale na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa wygląda na zważoną nie przejmuj się – miksuj dalej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto pijak pijane ciasto

13. Masę budyniową wylej na uprzednio upieczone, przestudzone ciasto. Wyrównaj.

Ciasto pijak pijane ciasto

14. Wylej wódkę na talerzyk, maczaj w niej biszkopty i układaj ciasto na masie budyniowej.

Ciasto pijak pijane ciasto

15. Rozpuść 150 gramów masła i przestudź je. Do miski malaksera wsyp kakao, 4 łyżki cukru i 1 jajko. Miksuj.

Ciasto pijak pijane ciasto

16. Stopniowo dolewaj masło nie przerywając miksowania.

Ciasto pijak pijane ciasto

17. Uzyskaną polewę czekoladową wylej na ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Ciasto pijak pijane ciasto


CIASTO PIJAK PIJANE CIASTO

Nadaje się na każdą okazję.

Ciasto pijak pijane ciasto

Gdy wolisz CIASTO MIGDAŁOWE kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *