Obejrzano: 470
4 0
Czas czytania:1 Minuty, 58 Sekundy

Ciasto migdałowe, które Wam dzisiaj proponuję jest naprawdę łatwe w wykonaniu, w smaku zaś nieco zaskakujące. Wbrew pozorom żaden ze składników, które są przecież dość charakterystyczne w smaku nie wybija się na pierwszy plan. Moje ciasto migdałowe nie zawiera mąki, ani cukru. Jest wilgotne, nie za słodkie, nie za wytrawne, a i gruszki specjalnie nie są wyczuwalne. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników ciasto jest zrównoważone i bardzo, bardzo smaczne.


PRZEPIS NA CIASTO MIGDAŁOWE

SKŁADNIKI

230 gramów mielonych migdałów;
100 ml miodu;[FMP]
50 ml oliwy extra vergine;
3 wiejskie jajka;
1-2 gruszki o łącznej wadze około 350 gramów;
1 łyżeczka mielonego cynamonu;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
pół łyżeczki sody oczyszczonej;
pół łyżeczki soli;


CIASTO MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Ciasto migdałowe z gruszkami i miodem składniki

2. Migdały (jeżeli masz całe) zmiksuj w malakserze. Możesz oczywiście kupić już mielone, ale takie mielone samodzielnie przed użyciem z pewnością mają lepszy smak i aromat.

migdały przed ich zmieleniem

3. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka włóż do miski malaksera, żółtka pozostaw w innej, dużej misce.

żółtka jajek oddzielone od białek

4. Do miski żółtkami wlej oliwę i miód. Smak miodu zależy od Ciebie; może to być np. akacjowy, czy lipowy, ale najlepiej sprawdził się u mnie miód spadziowy. Genialny.

w misce znajdują się żółtka jajek i miód

5. Gruszki umyj, osusz ręcznikami papierowymi, zetrzyj na grubych oczkach tarki i przełóż do miski z żółtkami. Dodaj mielony cynamon i sól.

doprawianie startych gruszek cynamonem i cukrem

6. Wsyp proszek do pieczenia i sodę, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie.

Ciasto migdałowe z gruszkami i miodem

7. Do powstałej masy wsyp mielone migdały i całość ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto migdałowe może mieć różną konsystencję, która zależy m.in. od wielkości jajek i ilości soku ze startych gruszek. Ja zawsze dodaję cały sok z owoców, a gdy ciasto po wymieszaniu jest zbyt lejące się dodaję jeszcze nieco zmielonych migdałów albo kubek mąki pszennej.

Ciasto migdałowe z gruszkami i miodem

8. Białka ubij na sztywno i partiami dodawaj do masy mieszając delikatnie, aby piana nie opadła.

Ciasto migdałowe z gruszkami i miodem

9. Ciasto migdałowe przełóż do tortownicy o średnicy 21 centymetrów.

Ciasto migdałowe z gruszkami i miodem

10. Wierzch ciasta możesz posypać płatkami migdałów. Piecz ciasto w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę. Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli Twoje ciasto jest luźniejsze, czyli bardziej mokre, może wymagać dłuższego czasu pieczenia. Ostatecznie o prawidłowym stopniu wypieczenia decyduje zawsze tzw. test suchego patyczka.

Ciasto migdałowe z gruszkami i miodem[/FMP]


CIASTO MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI PROPOZYCJA PODANIA

Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną. Pycha, pycha, pycha.

Ciasto migdałowe z gruszkami i miodem


Wypróbuj również <<przepis na ciasto z gruszkami i orzechami>>. Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.