Ciasto marchewkowe z migdałami i goździkami

Łatwe ciasto marchewkowe z dodatkiem mielonych migdałów i likieru owocowego polane lukrem.

Ciasto marchewkowe na które zapraszam w tym miejscu to pierwsze ciasto marchewkowe, jakie zrobiłem. Marchewka w cieście zawsze budziła u mnie lekkie zdziwienie, ale kiedyś takiego ciasta spróbowałem i zasmakowało. Przygotowanie takiego ciasta własnoręcznie stało się zatem kwestią czasu. Przepis na moje ciasto jest dość prosty i myślę, że każdy jest w stanie podołać wyzwaniu, jakim jest jego upieczenie. Polewę zrobiłem dość klasyczną, a od Twojej inwencji zależy, jaką zrobisz Ty.

Składniki

400 gramów marchewki;
6 wiejskich jajek;
100 gramów mąki pszennej;
300 gramów mielonych migdałów;
250 gramów cukru;
200 gramów cukru pudru;
proszek do pieczenia;
1-2 cytryny;
mielony cynamon;
mielone goździki;
likier owocowy;
bułka tarta;
ciasteczka maślane;
sól;

Przepis na ciasto marchewkowe

Marchewkę oczyść i zetrzyj na małych oczkach tarki lub nieco grubiej w malakserze, według Twojego upodobania. W dużej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Do soku z cytryny wlej mały kieliszek likieru owocowego, u mnie to likier morelowy przywieziony swego czasu z austriackiej Doliny Wachau.

Oddziel żółtka od białek jajek. Białka na razie odłóż na bok, a żółtka przełóż do miski malaksera. Dodaj do nich po pół łyżeczki mielonego cynamonu i mielonych goździków, szczyptę soli, a także startą skórkę z cytryny. Następnie ucieraj w malakserze krótko na gładką masę dolewając na koniec sok z cytryny z likierem.

Do miski z mąką i migdałami dodaj startą marchewkę oraz zmiksowane żółtka z sokiem z cytryny. Następnie wymieszaj masę, będzie dość sztywna i gęsta, taka ma być. Z białek jajek ubij pianę dodając na koniec cukier. Połącz ubitą pianę z masą marchewkową delikatnie mieszając wszystko.

Gotową masę przelej do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Delikatnie potrząśnij formą, aby ciasto marchewkowe równomiernie się w niej rozłożyło. Piecz ciasto na kratce na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 180 przez 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a następnie pozostaw w tortownicy do wystygnięcia.

Ciasto marchewkowe deser na każdą okazję

Gdy ciasto przestygnie wyjmij je z formy, pora zrobić lukier. Potrzebne będą 200 gramów cukru pudru, kieliszek tego samego likieru owocowego, który trafił do ciasta, a także nieco soku z cytryny. Wszystkie te składniki wymieszaj na glazurę, którą następnie oblej wierzch ciasta. Na koniec posyp ciasto pokuszonymi kawałeczkami ciasteczek maślanych.


Wypróbuj również przepis na ciasto ucierane z truskawkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *