Ciasto jogurtowe z makiem na tahinie z wanilią

Ciasto jogurtowe z makiem w moim wykonaniu to żywy dowód na to, że nawet laik jest w stanie upiec coś słodkiego.

Ciasto jogurtowe z makiem w moim wykonaniu to żywy dowód na to, że nawet laik jest w stanie upiec coś słodkiego. Trudno mi sobie wyobrazić, jak można zepsuć takie ciasto i co mogłoby nie wyjść. Bardzo lubię ciasta, które robi się szybko, które doskonale nadają się do porannej kawy. To ciasto spełnia wszelkie warunki, aby było idealnym. Robi się je szybko, jest łatwe w przygotowaniu i smakuje każdemu. Polecam.

Składniki

mąka pszenna (300 gramów);
mak (100 gramów);
jogurt naturalny (duża szklanka);
cukier (180 gramów);
olej roślinny (duża szklanka – u mnie po połowie olej arachidowy i tahina, ale może być sam olej roślinny);
proszek do pieczenia (1 łyżeczka);
jajka (3 sztuki);
wanilia;

Przepis na ciasto jogurtowe z makiem

Do dużej miski przesiej 300 gramów mąki pszennej i dodaj do niej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Jeżeli lubisz tak jak ja wanilię to jest to dobry moment, aby ją dodać do mąki. Może to być łyżeczka pasty waniliowej, albo po prostu olejek waniliowy lub prawdziwa wanilia wyłuskana z laski. Może to też być cukier waniliowy, domowy lub kupny. Twój wybór. Do mąki dodaj 100 gramów mielonego maku. Wymieszaj zawartość miski i odstaw na bok.

Przygotuj 3 jajka (wbij je do miseczki), szklankę tłuszczu ( u mnie połowa tahiny i połowa oleju arachidowego), 180 gramów cukru, a także dużą szklankę jogurtu naturalnego (dość rzadkiego).

Ucieranie składniki na jednolitą masę

Jajka przelej do miski malaksera, dodaj cukier, a następnie ucieraj je kilka minut w malakserze, aby uzyskać białą masę. Następnie wlej szklankę tłuszczu pamiętając, że malakser musi cały czas pracować. Teraz dodaj szklankę jogurtu naturalnego. Cały czas malakser musi pracować. Dopiero gdy masa jest już gotowa wyłącz malakser, a masę przelej do miski z mąką i makiem.

Ciasto jogurtowe z makiem sposób pieczenia

Ciasto dobrze wymieszaj wszystko i przelej do „keksówki”. Piecz ciasto jogurtowe z makiem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40-45 minut. Po upływie wskazanego czasu sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest już upieczone (patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy). Gdy jest OK wyjmij ciasto jogurtowe z piekarnika, a po przestudzeniu wyjmij formy.

Ciasto jogurtowe z makiem posyp na koniec obficie cukrem pudrem. Moje ciasto to idealny do niedzielnej porannej kawy.


Wypróbuj sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem na jogurcie. Jest moc, jest smak. Podobnej mocy jest mój tort makowy rodem z Dolnej Austrii.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *