Ciabatta z dorszem pieczonym i kapustą czerwoną

Puszysta ciabatta, czyli włoska bułka pszenna podana z dorszem pieczonym z kiszoną lub duszoną czerwoną kapustą.

Puszysta ciabatta to włoska bułka pszenna podana z dorszem pieczonym i z kiszoną lub duszoną czerwoną kapustą. Tak przygotowana ciabatta z dorszem to łatwy sposób na wykorzystanie pozostałości w lodówce czy zamrażalniku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki posiłek przygotować sobie extra. A zatem, jeśli dysponujesz np. duszoną kapustą w nadmiarze lub kapustą kiszoną, masz bułki (ciabatta najlepsza, bo najmiększa, jednocześnie nie „napompowana”, jak inne) oraz trochę ryby (może być mrożona) to taka kanapka rozwiąże Twój problem. I zapewniam, że to świetny sposób na pyszny posiłek w nowej odsłonie.

Składniki

świeże dorsze o łącznej wadze około 800 gramów lub 250 gramów fileta z dorsza;
1 lub 2 bułki, najlepiej ciabatty;
duszona czerwona kapusta lub kapusta kiszona;
oliwa z oliwek;
cytryna;
sól, pieprz;

Ciabatta z dorszem przepis

Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast kupnej ciabatty, jeśli masz ochotę, możesz przygotować własną CIABATTĘ (przepis na ciabattę).

Rybę należ upiec

Ryby umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i posól. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Ryby skrop również świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Piecz dorsze w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut. Upieczone ryby wyjmij z naczynia, a powstałe na jego dnie soki z ryby, oliwy i soku z cytryny wymieszaj i przelej do miseczki. Dokładnie obierz mięso z ryby pozbawiając je najdrobniejszych nawet ości oraz skóry.

Przygotuj pozostałe składniki

Kapusta kiszona, bez względu czy jest biała czy czerwona, winna zostać podgrzana. Albo mieć przynajmniej temperaturę pokojową. Przygotuj również ciabattę. Jeżeli Twoja ciabatta jest niezbyt świeża lekko skrop ją wodą i wstaw do piekarnika na kilka minut w czasie, kiedy piecze się ryba. Dzięki takiemu zabiegowi Twoje pieczywo odzyska świeżość i smakować będzie całkiem nieźle.

Zrób ciabattę z dorszem pieczonym

Bułkę nasącz sokami powstałym podczas pieczenia ryby. Następnie nałóż na ciabattę kapustę kiszoną, a na nią kawałki ryby. Tak przygotowana ciabatta z dorszem pieczonym świetnie smakuje dodatkowo skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.


Wypróbuj łatwy przepis na makaron z dorszem w sosie szpinakowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *