Ciabatta to bardzo popularny we Włoszech rodzaj pszennego pieczywa, które podaje się do wielu posiłków. Bardzo często ciabatta bywa również w pewnym sensie rodzajem przystawki; podawana jest z oliwą extra vergine i odrobiną soli. Ciabattę robi się łatwo i stosunkowo szybko. Warto samemu czasem upiec chleb, by przekonać się, że nie ma wielu smaczniejszych rzeczy od świeżego pieczywa smarowanego wiejskim masłem lub maczanego w oliwie extra vergine najwyższej jakości. I pamiętajcie, że skórka ciabatty musi być ładnie przyrumieniona. Zrobić prawdziwa ciabattę nie jest łatwo, ale mój przepis uprości Wam sprawę.


CIABATTA

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki zwykłej mąki pszennej;
  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 20 gramów świeżych drożdży;

CIABATTA PRZYGOTOWANIE:

1. Do miseczki wlej szklankę ciepłej wody (temperatura wody powinna oscylować wokół 36 stopni), dodaj 1 łyżeczkę cukru i dorzuć 20 gramów świeżych drożdży. Całość szybko i dobrze wymieszaj, aby składniki rozpuściły się w wodzie, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

zaczyn na chleb

2. Do miski przesiej 2 szklanki zwykłej mąki pszennej; ja czasem dodaję jeszcze 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej. Do mąki dodaj 1 łyżeczkę soli.

CIABATTA włoskie pieczywo

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy


CIABATTA

Dobrze zrobiona ciabatta powinna być w środku puszysta, a z zewnątrz chrupiąca. Idealna z oliwą extra vergine albo na kanapki.

CIABATTA włoskie pieczywo

Toskański CHLEB bez SOLI znajdziesz <<TUTAJ>>.


8 thoughts on “CIABATTA włoskie pieczywo przepis łatwy”

  1. Tak, udało się! Z ciasta zrobiłam mniejsze bułeczki. Wyszły bardzo dobre. Po wyrośnięciu nie „obtaczalam” ciasta w mące bo nie lubię gdy pieczywo ma na górze za dużo mąki, tylko natłuszczonym oliwą dłońmi uformowałam bułki dzięki temu nic się już nie lepilo. Ogólnie polecam przepis, a myślę że znacznie wygodniej się go robi, gdy ktoś ma w domu mikser planetarny. Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

  2. @Asia: ciasto ma się lepić, stąd konieczność nałożenia go na papier podsypany mąką. Przepis jest po wielokroć sprawdzony przez wiele osób, chleb musi się udać 😉 Tak, czy siak daj znać. pozdrawiam 🙂

  3. Właśnie robie ciabate z Twojego przepisu, ale nie wiem czy dobrze wyjdzie ciasto wyszło strasznie lepkie i mimo długiego wyrabiania (ręcznego) cały czas lepi się do rąk i blatu. Teraz rośnie i mam nadzieję że coś z tego wyjdzie…

  4. Oczywiście. radziłbym jednak proporcjonalnie zwiększyć ilość składników żeby bulek wyszło troche więcej.

  5. Czy można by ją spróbować zrobić w takim podłużnym prodziżu? zepsuł mi się piekarnik niestety i szukam pieczywa, które mogłabym zrobić mimo to…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *