Ciabatta to bardzo popularny we Włoszech rodzaj pszennego pieczywa, które podaje się do wielu posiłków. Bardzo często ciabatta bywa również w pewnym sensie rodzajem przystawki; podawana jest z oliwą extra vergine i odrobiną soli. Ciabattę robi się łatwo i stosunkowo szybko. Warto samemu czasem upiec chleb, by przekonać się, że nie ma wielu smaczniejszych rzeczy od świeżego pieczywa smarowanego wiejskim masłem lub maczanego w oliwie extra vergine najwyższej jakości. I pamiętajcie, że skórka ciabatty musi być ładnie przyrumieniona. Zrobić prawdziwa ciabattę nie jest łatwo, ale mój przepis uprości Wam sprawę.


CIABATTA SKŁADNIKI:

2 szklanki zwykłej mąki pszennej;
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


CIABATTA

Dobrze zrobiona ciabatta powinna być w środku puszysta, a z zewnątrz chrupiąca. Idealna z oliwą extra vergine albo na kanapki.

CIABATTA włoskie pieczywo

Toskański CHLEB bez SOLI znajdziesz <<TUTAJ>>.


8 thoughts on “CIABATTA włoskie pieczywo przepis łatwy”

  1. Tak, udało się! Z ciasta zrobiłam mniejsze bułeczki. Wyszły bardzo dobre. Po wyrośnięciu nie „obtaczalam” ciasta w mące bo nie lubię gdy pieczywo ma na górze za dużo mąki, tylko natłuszczonym oliwą dłońmi uformowałam bułki dzięki temu nic się już nie lepilo. Ogólnie polecam przepis, a myślę że znacznie wygodniej się go robi, gdy ktoś ma w domu mikser planetarny. Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

  2. @Asia: ciasto ma się lepić, stąd konieczność nałożenia go na papier podsypany mąką. Przepis jest po wielokroć sprawdzony przez wiele osób, chleb musi się udać 😉 Tak, czy siak daj znać. pozdrawiam 🙂

  3. Właśnie robie ciabate z Twojego przepisu, ale nie wiem czy dobrze wyjdzie ciasto wyszło strasznie lepkie i mimo długiego wyrabiania (ręcznego) cały czas lepi się do rąk i blatu. Teraz rośnie i mam nadzieję że coś z tego wyjdzie…

  4. Oczywiście. radziłbym jednak proporcjonalnie zwiększyć ilość składników żeby bulek wyszło troche więcej.

  5. Czy można by ją spróbować zrobić w takim podłużnym prodziżu? zepsuł mi się piekarnik niestety i szukam pieczywa, które mogłabym zrobić mimo to…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *