Chrzanówka zupa na białej kiełbasie

Chrzanówka na białej kiełbasie to zupa podobna do żurku przyrządzanego na białej kiełbasie i zakwasie, jednakże różni się od żurku dodatkiem sporej ilości tartego chrzanu.

Chrzanówka to znana szczególnie na południu Polski zupa na wywarze z mięs i wędzonego boczku podlana na koniec serwatką. Do takiej zupy dodać należy sporą ilość startego chrzanu. Moja chrzanówka ma jednak zupełnie inny charakter i jest propozycją na Wielkanoc dla tych, dla których świąteczne żurki są po prostu za ciężkie. Zupa przyrządzona została na małej ilości kiełbasy z dodatkiem warzyw. Delikatny wywar z dobrze przyprawionej kiełbasy wzmocniony został dużą ilością gęstej, kwaśnej śmietany, sporą ilością czosnku i startego chrzanu. Całość jest bardzo delikatna, jednak o wyraźnym posmaku chrzanu.

Składniki

400 gramów surowej białej kiełbasy;
świeży korzeń chrzanu lub gotowy starty chrzan najwyższej jakości;
kawałek marchewki;
korzeń pietruszki;
kawałek selera;
3 ziemniaki;
1 lub 2 główki czosnku;
suszony majeranek;
ziele angielskie;
liść laurowy;
150 gramów gęstej kwaśnej śmietany;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Chrzanówka na białej kiełbasie przepis

Przygotowanie wywaru

Kiełbasę włóż do garnka i zalej 1,5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie obierz ziemniaki, marchewkę, selera i pietruszkę, przygotuj czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzyw ma być nie za dużo, bo to nie jest zupa jarzynowa. Warzywa mają jedynie wzbogacić smak wywaru. Natomiast czosnku musi być dużo, to oczywiste

Gdy woda w garnku się zagotuje zdejmij szumowiny, zmniejsz gaz i wrzuć warzywa. W moździerzu utrzyj sól gruboziarnistą z kolorowym pieprzem i zielem angielskim. Wsyp przyprawy do zupy.

Teraz również dodaj do zupy grubo posiekane ząbki czosnku.  Wsyp również 2 łyżki suszonego majeranku. Moja chrzanówka nie będzie zawierać zakwasu, ale ma przypominać do złudzenia barszcz biały. Musi być więc biała kiełbasa, sporo suszonego majeranku i mnóstwo czosnku. Plus chrzan oczywiście. Gotuj zupę 10 minut.

Tuż przed wyjęciem kiełbasy z garnka ponakłuwaj ją w kilku miejscach, aby wypuścić z niej smakowity płyn, który wzbogaci smak zupy. Po około 2 minutach od tej czynności wyjmij kiełbasę z garnka i pozostaw do przestygnięcia.

W szklance rozpuść 1 kopiatą łyżeczkę mąki pszennej w odrobinie zimnej wody. Dodaj mnóstwo gęstej, kwaśnej śmietany i dobrze wszystko rozmieszaj. Zahartuj śmietanę i wlej ją następnie do zupy i zagotuj.

Dodajemy chrzan

Chrzanówka na białej kiełbasie musi zawierać chrzan, to oczywiste. Ja niedawno przywiozłem z Austrii wyśmienity świeżo tarty chrzan ze Styrii. Oczywiście bez żadnej chemii, czysty chrzan o słusznej mocy. Jeśli nie masz takiego musisz zetrzeć świeży korzeń chrzanu, nie ma rady.

Nie odpowiem na pytanie ile dodać chrzanu. Robiłem już tę zupę kilka razy i tak naprawdę za każdym razem korzeń chrzanu inaczej smakował i miał inną moc. Posmakuj zupę i w razie potrzeby dodaj jeszcze czosnku, suszonego majeranku i soli. Zupa powinna mieć dobrze śmietankowy smak z wyraźnym akcentem świeżego chrzanu, nie może jednak być zbyt ostra.

Kiełbasę pokrój w małe kawałki i wrzuć do zupy. Gotową zupę dobrze jest przetrzymać przez noc, aby smaki przegryzły się. Owszem, straci przez to na chrzanowym smaku, ale jest na to sposób.

Chrzanówka propozycja podania

Tuż przed jej podaniem możesz dodać  jeszcze trochę świeżo startego chrzanu, ewentualnie możesz słoiczek z takim chrzanem postawić na stole, aby każdy z biesiadników samodzielnie mógł sobie zupę doprawić. Gwarantuję, że nikt nie zorientuje się, że moja chrzanówka to nie klasyczny barszcz biały. Jest naprawdę pyszna.


Wypróbuj także przepis na żurek na maślance.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *