Chrzan z jajkiem to magiczne zestawienie, które napełnia mnie szczęściem. Mocno palący w gardło chrzan doskonale współgra z gotowanym jajkiem i odrobiną kwaśnej śmietany. To obowiązkowa pozycja na Święta Wielkanocne, ponieważ idealnie komponuje się w wędlinami. Niestety ma jedną wadę. Szybko wietrzeje i traci moc, pomimo iż dobry smak pozostaje na dłużej. Gotowy chrzan z jajkiem należy więc przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku, ale jego „moc” utrzymuje się góra dwa dni. Z tego powodu najlepiej przygotować go w niezbyt dużych ilościach, no chyba że duże ilości dacie radę „wciągnąć” w te dwa dni.


CHRZAN Z JAJKIEM

SKŁADNIKI:

  • 6 wiejskich jajek;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mały słoik wysokiej jakości chrzanu;
  • sól, pieprz;

CHRZAN Z JAJKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Dobre, świeże, wiejskie jajka to podstawa tego przysmaku. Przygotuj 6 takich jajek. Ugotuj je, pozostaw do przestygnięcia, a następnie obierz ze skorupek i oddziel żółtka od białek.

ugotowane jajka

2. Żółtka jajek przełóż do miski i dobrze rozgnieć widelcem. Posól, popieprz i dodaj 2 duże łyżki porządnej, kwaśnej, wiejskiej śmietany.

ucieranie żółtek jajek z majonezem

3. Mieszaj żółtka ze śmietaną i przyprawami, aż uzyskasz gładką, dość luźną masę. Aby to osiągnąć jeżeli zaistnieje potrzeba dodaj jeszcze trochę śmietany.

Chrzan z jajkiem

4. A teraz rzecz najważniejsza, trzeba dodać chrzan. Ile? Zależy od Twoich preferencji smakowych, a także stopnia akceptacji ostrych potraw i ostrości samego chrzanu, jakim dysponujesz. Pamiętaj, że im ostrzejszy chrzan z jajkiem zrobisz, tym dłużej zachowa ostrość. Jeżeli po jego przyrządzeniu będzie dla Ciebie zbyt ostry to dobrze, bo za kilka godzin albo na drugi dzień będzie idealny do jedzenia, ponieważ z każdą godziną i za każdym otwarciem słoiczka, w których go przechowujesz będzie tracił swoją moc. Na początek proponuję zatem dodać 3 duże łyżki chrzanu. Całość dokładnie wymieszaj.

Chrzan z jajkiem

5. W międzyczasie posiekaj bardzo drobno białka jajek.

posiekane drobno białka ugotowanych jajek

6. Białka jajek dodaj do miski z roztartymi żółtkami ze śmietaną i chrzanem.

Chrzan z jajkiem

7. Spróbuj, czy Twój przysmak do wędlin jest już wystarczająco smaczny. Ja zwykle w tym miejscu dodaję kolejne 1-2 łyżki chrzanu. Jeżeli po spróbowaniu popłyną łzy z Twoich oczu jest nieźle.

Chrzan z jajkiem

8. Wymieszaj dokładnie. Przełóż go do niedużego słoika i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce góra 2 dni; po tym czasie smaku nie straci, ale swój charakter juz niestety tak.

Chrzan z jajkiem


CHRZAN Z JAJKIEM

To idealny dodatek do wszelkiego typu wędlin, np. do <<pieczonego karczku>> lub <<pieczonej szynki>> podawanych na zimno.

Chrzan z jajkiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *