Obejrzano: 43
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 11 Sekundy

Chrupiące kalmary to błyskawiczne danie. Udowadnia ono, że przy odrobinie chęci nawet pod naszą szerokością geograficzną można choć przez chwilę poczuć się, jak nad Morzem Śródziemnym. Dwa warunki: świeże owoce morza i dobrze przygotowane. Podczas przyrządzania kalmarów po pierwsze nie sugeruj się ich wyglądem, ponieważ smakują naprawdę lepiej aniżeli wyglądają. Po drugie smaż je naprawdę krótko, w przeciwnym razie stwardnieją i zrobią się „gumiaste”. A to główny powód, dla którego nie lubi się kalmarów.


CHRUPIĄCE KALMARY

SKŁADNIKI

3 średniej wielkości kalmary[FMP]
mąka pszenna
oliwa z oliwek do smażenia
cytryna
sól


CHRUPIĄCE KALMARY PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Oczywiście świeże kalmary to podstawa. Jeżeli masz możliwość poproś sprzedawcę, aby oczyścił je dla Ciebie. Oczywiście możesz również użyć kalmarów mrożonych (tuby). W tym ostatnim przypadku rozmroź je wcześniej.

Chrupiące kalmary w oliwie smażone

2. Jeżeli masz całe kalmary należy je dobrze oczyścić. Przede wszystkim trzeba odciąć głowę, następnie z tejże odciąć smaczne ramiona, samą głowę z okiem zaś wyrzucić. Z wnętrza tuby należy usunąć wszystko włącznie ze szkieletem. Nie ma rady, trzeba jak najgłębiej włożyć palce i wyjąc wszystko, co tylko się da. Warto również odciąć płetwy. Kto sprytny wie, że tak naprawdę wystarczy przyłożyć nóż do łączenia tuby z płetwą wzdłuż tuby, a wtedy okręcając delikatnie tubą płetwa sama odejdzie.

czyszczenie głowonogów

3. Oczyść starannie z wierzchu kalmary delikatnie zeskrobując nożem warstwę śluzu i skóry. Następnie umyj i osusz głowonogi. Następne ostrym nożem pokrój w poprzek tuby kalmarów na krążki o pożądanej przez Ciebie szerokości.

krojenie kalmarów w krążki

4. Nie ma potrzeby teraz już myć głowonogów, bo usuniesz cały ich smak wraz z wodą. Pamiętaj, że chyba najsmaczniejszym elementem kalmarów są ich ramiona. Nie zapomnij o nich.

krążki głowonogów

5. W rondelku albo na teflonowej patelni rozgrzej oliwę. Oczywiście nie musi to być oliwa extra vergine, bo ta jest zbyt cenna do smażenia. Tłuszczu powinno być tyle, żeby krążki kalmarów swobodnie w nim pływały.

wlewanie na patelnię oliwy z oliwek

6. Krążki kalmarów tuż przed smażeniem obtocz w mące. Obtoczone w mące kalmary przełóż na sito i strzep z nich jej nadmiar.

UWAGA: Kalmarów nie wolno solić, ponieważ będą twarde. Solimy je dopiero po przyrządzeniu, na talerzu.

krążki kalmarów obtaczane w mące na talerzu

7. Gdy oliwa jest już bardzo dobrze rozgrzaną (ale wciąż nie dymi!) wrzuć na patelnię kalmary. Smaż kalmary w sumie 2-3 minuty w zależności od wielkości i grubości krążków. Absolutne nie dłużej, bo staną się gumiaste. Usmażone chrupiące kalmary wyłóż na krótką chwilę na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Chrupiące kalmary w oliwie smażone[/FMP]


CHRUPIĄCE KALMARY PROPOZYCJA PODANIA

Posól kalmary dopiero teraz, już na talerzu. Podawaj z cząstkami cytryny. Smacznym dodatkiem będzie np. sos czosnkowy albo „tysiąca wysp”. Ale to z Grecją już nie będzie miało nic wspólnego.

Chrupiące kalmary w oliwie smażone


Wypróbuj KALMARY w CIEŚCIE piwnym przepis <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.