Chleb razowy z kasztanami na miodzie

Chleb razowy z kasztanami smakuje naprawdę wyjątkowo. Przyrządzam go z mąki pełnoziarnistej i pszennej z dodatkiem siekanych kasztanów jadalnych i miodu.

Chleb razowy z kasztanami smakuje naprawdę wyjątkowo. Przyrządzam go z dwóch rodzajów mąki z dodatkiem siekanych kasztanów jadalnych i miodu. Chleb razowy z kasztanami to samo zdrowie i pełen smak. Do jego przygotowania użyłem mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000, zamiast cukru dodałem miód, a całość wypełniłem pysznymi kasztanami. Całość wyszła bardzo zgrabnie, a chleb dzięki dodatkowi zwykłej mąki pszennej ma bardzo ładną strukturę. Chleb jest bardzo pachnący i lekko słodkawy. Świetnie smakuje jeszcze letni podany z miękkim masłem. W tym przepisie podaję składniki w ilości wystarczającej na upieczenie niedużej bagietki, więc jeśli zamierzasz upiec „coś większego” po prostu zwiększ proporcjonalnie ilość składników. Podobnie z kasztanami. Jeśli uznasz, że chcesz ich znacznie więcej w Twoim chlebie po prostu dodaj ich więcej.

Składniki

150 gramów upieczonych i obranych kasztanów;
150 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000;
100 gramów mąki pszennej typ 550;
7 gramów suszonych drożdży;
łyżka miodu;
szczypta soli;
275 ml letniej wody;

Chleb razowy z kasztanami przepis

Kasztany najlepiej kupić już takie gotowe do użycia, czyli upieczone i obrane z łupinek. Wiem, że trudno je dostać w Polsce. Jeśli takich nigdzie nie znajdziesz,  kup kasztany w łupinkach i upiecz (zobacz przepis i dowiedz się jak upiec kasztany). Po upieczeniu kasztany należy obrać z łupinek i przestudzić.

Kasztany należy przesiekać grubo lub drobno, w zależności od Twoich upodobań. Ba, część z nich możesz nawet zetrzeć bardzo drobno, na mąkę. No i pamiętaj, możesz śmiało zwiększyć ilość kasztanów w Twoim chlebie, jeśli jesteś ich fanem.

Do miski przesiej mąkę pełnoziarnistą. Przy okazji zobacz ile dobra tracisz, gdy używasz zwykłej mąki zamiast pełnoziarnistej. Oczywiście ten „śrut” również wsyp do miski. Do miski przesiej także zwykłą mąkę pszenną, dodaj suche drożdże, a także posiekane kasztany. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli oraz miód. Na koniec wlej letnią wodę. Delikatnie zagnieć składniki, aby te połączyły się i utworzyły ciasto.

Wyjmij ciasto z miski i na blacie wyrabiaj przez 5 minut. Następnie uformuj z ciasta kulę, włóż ją do szklanej miski, lekko posyp mąką, przykryj suchą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.

Uderz pięścią w ciasto, a następnie wyjmij je z miski i zagniataj przez 10 sekund. Uformuj kulę i włóż z powrotem do miski. Miskę przykryj przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Porada-> wyrastające ciasto należy uderzać dwukrotnie w ciągu 20 minut.

Gdy ciasto jest już ładnie wyrośnięte zabieramy się za formowanie chleba. Od Ciebie zależy, czy będzie to bagietka, czy może np. chleb okrągły. Ja wybrałem bagietkę. Po uformowaniu chleba natnij go w poprzez po skosie ostrym nożem w 3-5 miejscach.

Umieść chleb na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chleb przez 15 minut w temperaturze 240 stopni (grzanie góra  dół, środkowa półka), a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stopni i piecz kolejne 10 minut. Upieczony chleb razowy z kasztanami studź na kratce grillowej. Można zajadać.

Chleb razowy z kasztanami propozycja podania

Podawaj najlepiej jeszcze letni z miękkim masłem oraz miodem. Uwaga: chleb razowy z kasztanami znika bardzo szybko. Za szybko. Lepiej od razu upiecz więcej.


Wypróbuj również przepis na bułki pszenne , łatwe w przygotowaniu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *