Chleb razowy z kasztanami na miodzie to samo zdrowie i pełen smak. Do jego przygotowania użyłem mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000, zamiast cukru dodałem miodu, a całość wypełniłem pysznymi kasztanami. Całość wyszła bardzo zgrabnie, a chleb dzięki dodatkowi zwykłej mąki pszennej ma bardzo ładną strukturę. Jest bardzo pachnący i lekko słodkawy. Świetnie smakuje jeszcze letni podany z miękkim masłem. Podaję składniki na niedużą bagietkę, więc jeśli zamierzasz upiec „coś większego” po prostu zwiększ proporcjonalnie ilość składników. Podobnie z kasztanami. Jeżeli uznasz, że chcesz ich znacznie więcej w Twoim chlebie po prostu dodaj ich więcej.


CHLEB RAZOWY Z KASZTANAMI

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów upieczonych i obranych kasztanów;
  • 150 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000;
  • 100 gramów mąki pszennej typ 550;
  • 7 gramów suszonych drożdży;
  • łyżka miodu;
  • szczypta soli;
  • 275 ml letniej wody;

CHLEB RAZOWY Z KASZTANAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Chleb razowy z kasztanami

2. Kasztany najlepiej użyć już takie gotowe, jak na zdjęciu. Wiem, że trudno je dostać w Polsce. Jeżeli takich nigdzie nie znajdziecie kupcie kasztany w łupinkach i upieczcie według przepisu <<TUTAJ>>. Po upieczeniu kasztany należy obrać z łupinek i przestudzić.

kasztany

3. Kasztany należy przesiekać grubo lub drobno, w zależności od Twoich upodobań. Ba, część z nich możesz nawet zetrzeć bardzo drobno, na mąkę. No i pamiętaj, możesz śmiało zwiększyć ilość kasztanów w Twoim chlebie, jeżeli jesteś ich fanem.

siekanie kasztanów

4. Do miski przesiej mąkę pełnoziarnistą. Przy okazji zobacz ile dobra tracisz, gdy używasz zwykłej mąki zamiast pełnoziarnistej. Oczywiście ten „śrut” również wsyp do miski.

przesiewanie mąki pełnoziarnistej

5. Do miski przesiej także zwykłą mąkę pszenną, dodaj suche drożdże oraz posiekane kasztany.

przesiewanie mąki

6. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli oraz miód.

wlewanie miodu do mąki

7. Na koniec wlej letnią wodę i lekko zagnieć składniki, aby te połączyły się i utworzyły ciasto.

dolewanie wody do mąki

8. Wyjmij ciasto z miski i na blacie wyrabiaj przez 5 minut.

Chleb razowy z kasztanami

9. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do szklanej miski, lekko posyp mąką, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

wyrastanie ciasta

10. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.

Chleb razowy z kasztanami

11. Uderz pięścią w ciasto, a następnie wyjmij je z miski i zagniataj przez 10 sekund. Uformuj kulę i włóż z powrotem do miski.

Chleb razowy z kasztanami

12. Miskę przykryj przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

UWAGA: Tę cykl czynności należy wykonać dwukrotnie.

wyrastanie ciasta

13. Gdy ciasto jest już ładnie wyrośnięte zabieramy się za formowanie chleba.

Chleb razowy z kasztanami

14. Z ciasta uformuj chleb. Od Ciebie zależy, czy będzie to bagietka, czy może np. chleb krągły. Ja wybrałem bagietkę. Po uformowaniu chleba natnij go w poprzez po skosie ostrym nożem w 3-5 miejscach.

Chleb razowy z kasztanami

15. Umieść chleb na rozgrzanej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chleb przez 15 minut w temperaturze 240 stopni (grzanie góra – dół, środkowa półka), a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stopni i piecz kolejne 10 minut.

Chleb razowy z kasztanami

16. Upieczony chleb razowy z kasztanami studź na kratce grillowej. Można zajadać.

Chleb razowy z kasztanami


CHLEB RAZOWY Z KASZTANAMI NA MIODZIE

Podawaj najlepiej jeszcze letni z miękkim masłem oraz miodem. Uwaga: chleb razowy z kasztanami znika bardzo szybko. Za szybko. Lepiej od razu upiecz więcej.

Chleb razowy z kasztanami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *