Chleb bez soli „chodził” za mną od lat kilkunastu, kiedy to jadłem go po raz pierwszy w Asciano. To maleńka miejscowość niedaleko Sieny, na południu słonecznej Toskanii. Asciano nie jest znane z niczego, ale uwierzcie, widoki, jakie rozpościerają się z okolicznych wzgórz są fenomenalne. Znacie je z pewnością z internetu, bo to one właśnie tworzą charakterystyczny krajobraz Toskanii. Ten charakterystyczny chleb bez soli może z początku szokować; czyżby piekarz zapomniał posolić ciasto zagniatając je? Nic z tych rzeczy. Taki chleb idealnie komponuje się ze słoną szynką parmeńska, serem pecorino, czy też oliwą delikatnie okraszoną grubymi kryształkami soli morskiej. I to jest właśnie powód, dla którego piekarz soli do chleba nie dodał…


CHLEB BEZ SOLI

SKŁADNIKI

1 łyżeczka suszonych drożdży (około 4 gramów);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj

25. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce grillowej do przestygnięcia.

Chleb bez soli toskański


CHLEB BEZ SOLI SPOSÓB PODANIA

Podawaj z szynką parmeńska lub inną dojrzewającą, słonym serem pecorino, gorgonzolą lub po prostu z oliwą extra vergine i solą morską.

Chleb bez soli toskański


Chcesz zrobić CIABATTĘ? Kliknij po przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “CHLEB bez SOLI toskański prawdziwy”

  1. @justyna: masz absolutną rację. Drzewiej sól morska była bardzo droga między innymi z powodów, o których piszesz. nie zmienia to jednak faktu, że po pierwsze tradycja pieczenia chleba bez soli pozostała m.in. w Toskanii do dzisiaj. No i po drugie – taki chleb nadal jest szokująco pyszny 😉 pozdrawiam.

  2. Akurat to, dlaczego chleb nie ma soli ma swoje przyczyny w historii regionu, gdzie włoskie miasta wojowały ze sobą. I tak np Piza, mająca dostęp do morza i portu, a co za tym idzie to tam przybywały importowane towary, nałożyła tak wysokie ceny na sól, iż w reszcie Toskanii zaczęto wypiekać chleb bez jej dodatku. Po prostu 🙂 A chleb – trzeba się przyzwyczaić do tego smaku ale potem się za nim tęskni bo przypomina wakacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *