Obejrzano: 441
4 0
Czas czytania:1 Minuty, 43 Sekundy

Chleb bananowy z dodatkiem warzyw, na który poniżej prezentuję przepis będzie idealną bazą dla osób, które lubią śniadania na słodko. Jasne, że sam chleb bananowy nie jest jakoś przesadnie słodki. Ale o takim właśnie jego posmaku decydują bardzo dojrzałe banany, które są jego głównym składnikiem. Podbudulcem chleba są dwa rodzaje mąki, a dodatkami świeże starte warzywa. Całość smakuje naprawdę ciekawie, a sam chleb je się z nieukrywaną przyjemnością.


PRZEPIS NA CHLEB BANANOWY

SKŁADNIKI

200 gramów mąki pszennej[FMP]
200 gramów mąki razowej pełnoziarnistej
3 bardzo dojrzałe banany
2 średnie marchewki
1 spora cukinia
2 wiejskie jajka
oliwa extra vergine
soda oczyszczona (do pieczenia)
cynamon mielony


CHLEB BANANOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Szczególną uwagę zwróć aby banany były bardzo dojrzałe, bo to od nich zależy powodzenie Twojego wypieku.

chleb bananowy składniki

2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, a następnie dodaj do niej mąkę pełnoziarnistą.

w dużej filiżance znajduje się mąka pełnoziarnista

3. Banany obierz ze skórek, a następnie dobrze rozgnieć widelcem w osobnej misce.

na talerzu leży rozgnieciony banan

4. Do miski z mąkami wbij dwa jajka i dodaj rozgniecione banany. Następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę oraz cukinię. Warzyw powinno być mniej więcej po jednej wielkiej garści.

chleb bananowy

5. Wsyp do ciasta na chleb łyżeczkę sody oczyszczonej.

soda oczyszczona na łyżeczce

6. Dopraw ciasto łyżeczką mielonego cynamonu. Jeżeli jesteś amatorem wanilii możesz również i jej nieco dodać do Twojego chleba bananowego.

łyżeczka mielonego cynamonu

7. Na koniec wlej do miski z ciastem 2-4 łyżki oliwy extra vergine. Jej ilość musisz wyczuć i zależna będzie od gęstości Twojego ciasta na chleb. Za mało oliwy spowoduje, że ciasto może być za gęste. Jednak za dużo oliwy uczyni nie tylko chleb mniej strawnym, ale i zakalcowatym.

chleb bananowy

8. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita gęsta masa. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej doń masę. Szpatułką rozłóż równomiernie masę w formie.

chleb bananowy

9. Piecz chleb bananowy z piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. O upieczeniu decyduje tzw. test suchego patyczka.

chleb bananowy[/FMP]


CHLEB BANANOWY Z WARZYWAMI PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj najlepiej z miodem, ale i z masłem smakuje całkiem dobrze.

chleb bananowy


Upiecz pyszny <<chleb toskański bez soli>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.