Chilli con carne, czyli papryczki chilli z mięsem to jedno z tych dań, które jest znane i chętnie jadane na całym świecie. Wbrew pozorom jego pochodzenie nie jest jednoznaczne. Z pewnością nie można stwierdzić, że pochodzi z Meksyku, raczej z Ameryki Północnej. Dla mnie nie ma to większego znaczenia, albowiem chilli con carne to danie naprawdę fantastyczne. Jego dewizą jest prostota i mnóstwo smaku. I musi być naprawdę ostre, i musi być naprawdę dość długo gotowane, dzięki czemu smak budowany jest właściwie. I będzie potrzeba sporo jogurtu. Bo będzie piekło. Będzie bardzo piekło.


CHILLI CON CARNE

SKŁADNIKI:

  • 700 gramów przerośniętej wołowiny (kark, łopatka – najlepsze tzw. plecko);
  • kilka tajskich (lub innych, byle ostrych) papryczek chilli;
  • 500 ml passaty pomidorowej;
  • puszka czarnej fasoli;
  • mała czerwona papryka;
  • 1 mała żółta papryka;
  • 1-2 cebule;
  • 2 papryczki chipotle (wędzone jalapeno w sosie adobo);
  • 1-3 ząbki czosnku;
  • słodka mielona czerwona papryka;
  • limonka;
  • mieszanka przypraw w ziarnach (kmin rzymski, czarny pieprz, kolendra);
  • sól, pieprz;

CHILLI CON CARNE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Chilli con carne składniki

2. Przyprawy wrzuć na średnio rozgrzaną, suchą patelnię i praż chwilę, aż poczujesz, że wydobywa się z nich wspaniały aromat. Wtedy zdejmij je z patelni i pozostaw do przestygnięcia.

prażenie na patelni suchych przypraw

3. Mięso zmiel w maszynce, papryki czerwoną i żółtą pokrój w drobną kostkę, cebule obierz i również pokrój w drobną kostkę, posiekaj papryczki chilli wraz z pestkami. Przygotuj również papryczki chipotle w sosie adobo – to bardzo ostre papryczki o mocnym, wędzonym aromacie – nadają daniom wyśmienity smak i aromat. To opcja, ale naprawdę warto ich użyć, szczególnie w tym daniu.

przygotowanie składników mięsa i warzyw

4. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Smaż chwilę, aż nieco zbrązowieje. Przesuń część mięsa na bok patelni i wrzuć paprykę.

na patelni smaży się mięso mielone

5. Gdy papryka się podsmaży wrzuć również cebulę. Smaż kolejne kilka minut, aż cebula się zeszkli.

smażenie mięsa i warzyw

6. Gdy wszystkie składniki na patelni staną się rumiane i nieco zmiękną zmniejsz pod patelnią gaz do minimum i wsyp 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki.

Chilli con carne

7. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie wrzuć posiekaną papryczkę chipotle wraz z odrobiną sosu adobo. Jeżeli trzeba dolej nieco wody. Zwiększ gaz pod patelnią. Duś wszystko około 5 minut na średnim ogniu.

UWAGA: Uważaj z ilością dodanej chipotle i sosem adobo – są wściekle ostre.

Chilli con carne

8. W moździerzu utrzyj uprażone wcześniej przyprawy wraz z 1 łyżeczką soli i i obranymi ząbkami czosnku. Uzyskaną pastę przełóż na patelnię.

dodawanie przypraw do mięsa na patelni

9. Na koniec wrzuć również pokrojone tajskie papryczki chilli. Wymieszaj i duś kolejne 10 minut.

dodawanie chilli do mięsa na patelni

10. Przełóż zawartość patelni do garnka i wlej passatę pomidorową. Ja użyłem swoich własnych przetworów pomidorowych zmiksowanych w malakserze tuż przed ich dodaniem do garnka.

Chilli con carne

11. Wlej również do garnka około 1 szklanki gorącej wody.

Chilli con carne

12. Fasolkę z puszki odcedź i również wrzuć do garnka.

Chilli con carne

13. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz pod nim gaz do minimum i duś chilli con carne 45 minut. Jeżeli zajdzie potrzeba dolej w trakcie duszenia odrobinę wody (w ostateczności).

Chilli con carne

14. Mniej więcej w połowie duszenia dodaj sól oraz w razie konieczności pozostałą pastę z uprażonych wcześniej przypraw lub same przyprawy (mielone), gdy pasty już nie masz. Gotowe chilli con carne powinno być gęste, ale nieco lejące się. W ostateczności jednak to Ty decydujesz, jaka konsystencja Twojego dania Cię zadowala 😉

Chilli con carne


CHILLI CON CARNE

Możesz podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest serwowanie go w kukurydzianych tortillach jako tacos. Dodatkami mogą być sałata lodowa, pomidor, cebula, kolendra oraz śmietana lub jogurt naturalny.

tacos z mięsem mielonym i warzywami

Chilli con carne jadane jest również bardzo chętnie z ryżem – tutaj z czarnym ryżem.

Chilli con carne

Upiecz doskonałą PIECZEŃ RZYMSKĄ przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *