Burrito z kurczakiem to jedna z wielu możliwych wersji jednego z najbardziej popularnego jadła ze smakowitego Meksyku. Samo burrito to placek pszenny, w który zawija się to, co pod ręką. Ponieważ tortilla ma 30 centymetrów średnicy zmieścić może naprawdę wiele. Danie jest więc bardzo sycące szczególnie, że jednym z obowiązkowych składników każdego burrito jest ser. A co włożycie do środka zależy właściwie od Waszej inwencji. A w zasadzie od tego, co macie w lodówce.


BURRITO Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI

1 tortilla (placek pszenny) o średnicy 30 centymetrów
ćwiartka ugotowanego kurczaka
awokado[FMP]
łatwo topiący się twardy lub półtwardy ser
domowa salsa pomidorowa <<Pico de Gallo>>
marynowane jalapeno
świeża kolendra
limonka
przyprawa do chili con carne
mielona papryka wędzona
sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Burrito z kurczakiem i awokado składniki

2. Mięso kurczaka oddziel od kości, poszarp i wrzuć na lekko podgrzaną patelnię.

na patelni smażą się kawałki mięsa z kurczaka

3. Przypraw mięso mieloną słodką wędzoną papryką oraz swoją ulubioną przyprawą do dań kuchni meksykańskiej. Ja polecam Ci świetną, dość ostrą przyprawę do chilli con carne. Mieszaj mięso krótko, aż nieco się podgrzeje i pokryje przyprawami. Następnie zdejmij mięso z patelni i wyłóż na talerz.

przyprawianie mięsa z kurczaka wędzoną papryką

4. Wypestkuj awokado i wyjmij miąższ na talerz. Posyp solą, pieprzem i skrop limonką. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj jalapeno. Przygotuj salsę pomidorową <<PICO DE GALLO>>.

Burrito z kurczakiem i awokado

5. Rozłóż tortillę na blacie. W jej dolnej części rozłóż ugniecione awokado, a na nim starty ser.

Burrito z kurczakiem i awokado

6. Na ser nałóż pokrojone ostre marynowane jalapeno. Pamiętaj, że tortilla (podobnie jak np. ciasto w pierogach) zabierze nieco smaku farszowi. Dlatego farsz powinien być porządnie przyprawiony, w przeciwnym razie burrito jako całość nie będzie tak wyraziste, jak trzeba.

Burrito z kurczakiem i awokado

7. Pora na mięso. Nałóż go sporą porcję. Szczerze powiedziawszy do tak dużej tortilli ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz.

Burrito z kurczakiem i awokado

8. Na mięso nałóż dość sporo salsy Pico de Gallo i porządną garść liści świeżej kolendry.

Burrito z kurczakiem i awokado

9. Tortillę należy teraz zwinąć, aby powstało burrito z kurczakiem. Robi się to tak samo, jak w przypadku naszych <<KROKIETÓW>>

zwijanie tortilli z farszem

10. Tortilla powinna ściśle owijać farsz.

zwijanie tortilli z farszem

11. Tak przygotowane burrito z kurczakiem połóż na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) i lekko dociśnij. Grzej 3 minuty na średnim ogniu, aby wnętrze burrito się zagrzało, a ser stopił.

podgrzewanie tortilli z farszem[/FMP]

12. Odwróć burrito na drugą stronę, lekko dociśnij i grzej kolejne 3 minuty.

Burrito z kurczakiem i awokado


BURRITO Z KURCZAKIEM

Przekrój burrito z kurczakiem pod skosem na połowę i podawaj od razu. Dodatkami pożądanym będzie kwaśna śmietana (łagodzi, gdy piecze…), świeża kolendra, ostry sos i cząstki limonki.

Burrito z kurczakiem i awokado


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *