Burger z łososia z krewetkami to przepyszne połączenie. Z jednej strony delikatna, rozpływająca się w ustach ryba, z drugiej zaś chrupiące pod zębem krewetki. Całość doprawiona jest w tajskim stylu. Jest więc papryczka chilli oraz świeży imbir, jest limonka, sporo świeżej kolendry, a także kapary. Tak przygotowane burgery proponuję podać w pieczywie żytnim z jednym z moich ulubionych dipów z ogórkiem, kolendrą i limonką. Burger z łososia z krewetkami smakuje wybornie i myślę, że zasmakuje wszystkim. Przygotujesz go bardzo łatwo i bardzo szybko.


BURGER Z ŁOSOSIA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów łososia bez skóry;
  • 10 surowych krewetek;
  • 2 łyżki kaparów;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • czerwona papryczka chilli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • suszone liście kaffir;
  • mąka kukurydziana;
  • sos sojowy;
  • sos rybny;

BURGER Z ŁOSOSIA Z KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. W moim przepisie nie musisz używać najdroższego fileta z łososia. Spokojnie mogą to być tzw. brzuszki,  które mają najwięcej tłuszczu, a tym samym Twój burger smakować będzie wyjątkowo dobrze. Skąd wziąć takie rybie brzuszki dowiesz się <<TUTAJ>>.

Burger z łososia z krewetkami składniki

2. Łososia nie należy mielić, a drobno posiekać ostrym nożem podobnie, jak w przypadku przyrządzania tatara.

siekanie łososia na tatara

3. Krewetki pozbaw głów oraz pancerzyków z kadłuba.

obieranie krewetek

4. Każdą z krewetek natnij małym, ostrym nożem wzdłuż po zewnętrznej stronie, a następnie usuń czarny przewód pokarmowy.

usuwanie przewodu pokarmowego z krewetki

5. Krewetki umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w nieduże kawałki.

siekanie surowych krewetek

6. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

starty imbir

7. Imbir, posiekaną papryczkę chilli oraz posiekane grubo kapary włóż do miski z łososiem i krewetkami.

Burger z łososia z krewetkami

8. Dodaj posieką kolendrę (cały pęczek) oraz pokruszone suszone liście kaffir.

Burger z łososia z krewetkami

9. Pora doprawić nasze burgery. Oczywiście sos rybny jest obowiązkowy. Około 2 łyżek powinno nadać właściwy smak burgerom.

sos rybny

10. Dwie łyżki sosu sojowego podkręcą smak całości, choć nieco pogorszą kolor burgerów. Nic to jednak, bowiem o smak głównie nam chodzi.

sos sojowy

11. Wymieszaj całość dokładnie. Można, ale nie jest to konieczne, dodać do burgerów 1 kopiatą łyżeczkę mąki kukurydzianej. Dzięki temu poprawi się konsystencja burgera. Łatwiej będzie je formować i smażyć. Gotowy farsz umieść w misce, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Burger z łososia z krewetkami

12. Po tym czasie formuj burgery i smaż na oleju arachidowym po 3-4 minuty z każdej strony najlepiej pod przykryciem na niezbyt mocnym ogniu.

Burger z łososia z krewetkami

13. Wybór pieczywa pozostawiam Tobie, ja użyłem fińskiego pieczywa żytniego. Tak, jest twarde, ale gdy nasiąknie moim ulubiony <<dipem kolendrowym>> przyjemnie mięknie, ale nadal utrzymuje swoją strukturę.

Burger z łososia z krewetkami


BURGER Z ŁOSOSIA Z KREWETKAMI PO TAJSKU

Podawaj od razu koniecznie z listkami świeżej kolendry oraz drobno posiekaną czerwoną papryczką chilli.

Burger z łososia z krewetkami


2 thoughts on “BURGER z ŁOSOSIA z krewetkami po tajsku”

  1. myślę, że da się upiec, o ile użyjesz tłustej ryby, właśnie np. brzuszków z łososia. Wiem, że to tłuszcz, ale ponoć to zdrowy tłuszcz 😉 ryby kupuję – zdziwisz się – w Selgrosie. Codziennie są tam świeże dostawy i jest naprawdę duży wybór. Jeżdżę tam 2-3 razy w tygodniu i po prostu poluję na okazje. Gdy taka się nadarzy dzielę „łupy” i mrożę, by wyjąć, gdy mi smak przyjdzie na konkret. Na Ekosferze na rybach kupuję łososia wędzonego na zimno, bo mają tam genialnego. No i śledzie też mają dobre (takie do dalszej obróbki) tylko dość słone, więc trzeba je nieco dłużej moczyć. Ale są fajne, mięsiste.

  2. Gdzie kupujesz w Krakowie ryby? Ja się przyzwyczaiłam do Targu Pietruszkowego, tyle, że tam głównie pstrąg, jesiotr i karp… Chciałam kiedyś wypróbować opcję dostawy z Włoch. Niestety godziny odbioru towaru kolidowały mocno z moją pracą. W sumie nie znam za bardzo sklepów rybnych w okolicy.
    A czy te burgery da się upiec? Wygląda to wszystko smakowicie, tylko mam męża na diecie. I w miarę możliwości ograniczam w posiłkach kalorie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *