Burger z łososia z krewetkami w tajskim stylu

Burger z mielonego mięsa łososia i surowych krewetek doprawiony po azjatycku podany z dipem kolendrowym w świeżej bułce.

Burger z łososia to prawdziwy smakołyk. Z jednej strony delikatna, rozpływająca się w ustach ryba, z drugiej zaś chrupiące pod zębem krewetki. Całość doprawiona jest w tajskim stylu. Jest więc m.in. papryczka chilli oraz świeży imbir. Tak przygotowane burgery proponuję podać w pieczywie żytnim z jednym z moich ulubionych dipów z ogórkiem. Burger z łososia z krewetkami smakuje wybornie i myślę, że zasmakuje wszystkim. Przygotujesz go bardzo łatwo i bardzo szybko.

Składniki

300 gramów łososia bez skóry;
10 surowych krewetek;
2 łyżki kaparów;
kawałek świeżego imbiru;
czerwona papryczka chilli;
pęczek świeżej kolendry;
suszone liście kaffir;
mąka kukurydziana;
sos sojowy;
sos rybny;

Przepis na burger z łososia z krewetkami

Na początek zaznaczę, że w moim daniu nie musisz używać najdroższego fileta z łososia. Spokojnie mogą to być tzw. brzuszki, które mają najwięcej tłuszczu, dzięki któremu Twój burger smakować będzie wyjątkowo dobrze (dowiedz się jak filetować rybę). Łososia nie należy mielić, lecz drobno posiekać ostrym nożem podobnie, jak w przypadku przyrządzania tatara.

Krewetki pozbaw głów oraz pancerzyków z kadłuba. Każdą z krewetek natnij małym, ostrym nożem wzdłuż po zewnętrznej stronie, a następnie usuń czarny przewód pokarmowy. Krewetki umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w nieduże kawałki.

Porada-> jeśli masz wybór używaj zawsze krewetek surowych, tych szarego koloru.

Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Następnie starty imbir, posiekaną papryczkę chilli oraz posiekane grubo kapary włóż do miski z łososiem i krewetkami. Dodaj posieką kolendrę (cały pęczek), a także pokruszone suszone liście limonki kaffir.

Pora doprawić nasze burgery, oczywiście sos rybny jest obowiązkowy. Około 2 łyżek powinno nadać właściwy smak burgerom. Dwie łyżki sosu sojowego podkręcą smak całości, choć nieco pogorszą kolor burgerów. Nic to jednak, bowiem o smak głównie nam chodzi.

Wymieszaj całość dokładnie. Można, ale nie jest to konieczne, dodać do burgerów jedną kopiatą łyżeczkę mąki kukurydzianej. Dzięki temu poprawi się konsystencja burgerów. Łatwiej będzie je formować i smażyć. Gotowy farsz umieść w misce, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły

Po tym czasie formuj burgery i smaż na oleju arachidowym po 3 do 4 minut z każdej strony najlepiej pod przykryciem na niezbyt mocnym ogniu.

Burger z łososia propozycja podania

Wybór pieczywa pozostawiam Tobie, ja użyłem fińskiego pieczywa żytniego. Tak, jest twarde, ale gdy nasiąka w dip jogurtowy z kolendrą to staje się przyjemnie miękkie,  utrzymuje jednak swoją strukturę. Podawaj od razu koniecznie z listkami świeżej kolendry oraz drobno posiekaną czerwoną papryczką chilli.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *