Obejrzano: 117
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 3 Sekundy

Burger z łososia to prawdziwy smakołyk. Z jednej strony delikatna, rozpływająca się w ustach ryba, z drugiej zaś chrupiące pod zębem krewetki. Całość doprawiona jest w tajskim stylu. Jest więc m.in. papryczka chilli oraz świeży imbir. Tak przygotowane burgery proponuję podać w pieczywie żytnim z jednym z moich ulubionych dipów z ogórkiem. Burger z łososia z krewetkami smakuje wybornie i myślę, że zasmakuje wszystkim. Przygotujesz go bardzo łatwo i bardzo szybko.


BURGER Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI

300 gramów łososia bez skóry;[FMP]
10 surowych krewetek;
2 łyżki kaparów;
kawałek świeżego imbiru;
czerwona papryczka chilli;
pęczek świeżej kolendry;
suszone liście kaffir;
mąka kukurydziana;
sos sojowy;
sos rybny;


BURGER Z ŁOSOSIA Z KREWETKAMI PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. W moim przepisie nie musisz używać najdroższego fileta z łososia. Spokojnie mogą to być tzw. brzuszki,  które mają najwięcej tłuszczu, a tym samym Twój burger smakować będzie wyjątkowo dobrze. Skąd wziąć takie rybie brzuszki dowiesz się <<TUTAJ>>.

Burger z łososia z krewetkami składniki

2. Łososia nie należy mielić, a drobno posiekać ostrym nożem podobnie, jak w przypadku przyrządzania tatara. Krewetki pozbaw głów oraz pancerzyków z kadłuba.

obieranie krewetek

3. Każdą z krewetek natnij małym, ostrym nożem wzdłuż po zewnętrznej stronie, a następnie usuń czarny przewód pokarmowy.

usuwanie przewodu pokarmowego z krewetki

4. Krewetki umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w nieduże kawałki.

siekanie surowych krewetek

5. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Następnie starty imbir, posiekaną papryczkę chilli oraz posiekane grubo kapary włóż do miski z łososiem i krewetkami.

Burger z łososia z krewetkami

6. Dodaj posieką kolendrę (cały pęczek) oraz pokruszone suszone liście kaffir. Pora doprawić nasze burgery, oczywiście sos rybny jest obowiązkowy. Około 2 łyżek powinno nadać właściwy smak burgerom.

sos rybny

7. Dwie łyżki sosu sojowego podkręcą smak całości, choć nieco pogorszą kolor burgerów. Nic to jednak, bowiem o smak głównie nam chodzi.

sos sojowy

8. Wymieszaj całość dokładnie. Można, ale nie jest to konieczne, dodać do burgerów jedną kopiatą łyżeczkę mąki kukurydzianej. Dzięki temu poprawi się konsystencja burgera. Łatwiej będzie je formować i smażyć. Gotowy farsz umieść w misce, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Burger z łososia z krewetkami

9. Po tym czasie formuj burgery i smaż na oleju arachidowym po 3-4 minuty z każdej strony najlepiej pod przykryciem na niezbyt mocnym ogniu.

Burger z łososia z krewetkami

10. Wybór pieczywa pozostawiam Tobie, ja użyłem fińskiego pieczywa żytniego. Tak, jest twarde, ale gdy nasiąknie moim ulubiony <<dipem kolendrowym>> przyjemnie mięknie, ale nadal utrzymuje swoją strukturę.

Burger z łososia z krewetkami[/FMP]


BURGER Z ŁOSOSIA PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj od razu koniecznie z listkami świeżej kolendry oraz drobno posiekaną czerwoną papryczką chilli.

Burger z łososia z krewetkami


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “BURGER z ŁOSOSIA z krewetkami po tajsku

  1. myślę, że da się upiec, o ile użyjesz tłustej ryby, właśnie np. brzuszków z łososia. Wiem, że to tłuszcz, ale ponoć to zdrowy tłuszcz 😉 ryby kupuję – zdziwisz się – w Selgrosie. Codziennie są tam świeże dostawy i jest naprawdę duży wybór. Jeżdżę tam 2-3 razy w tygodniu i po prostu poluję na okazje. Gdy taka się nadarzy dzielę „łupy” i mrożę, by wyjąć, gdy mi smak przyjdzie na konkret. Na Ekosferze na rybach kupuję łososia wędzonego na zimno, bo mają tam genialnego. No i śledzie też mają dobre (takie do dalszej obróbki) tylko dość słone, więc trzeba je nieco dłużej moczyć. Ale są fajne, mięsiste.

  2. Gdzie kupujesz w Krakowie ryby? Ja się przyzwyczaiłam do Targu Pietruszkowego, tyle, że tam głównie pstrąg, jesiotr i karp… Chciałam kiedyś wypróbować opcję dostawy z Włoch. Niestety godziny odbioru towaru kolidowały mocno z moją pracą. W sumie nie znam za bardzo sklepów rybnych w okolicy.
    A czy te burgery da się upiec? Wygląda to wszystko smakowicie, tylko mam męża na diecie. I w miarę możliwości ograniczam w posiłkach kalorie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.