Burger z dorszem z dipem koperkowym to kolejna już wersja burgera rybnego. Nigdy nie ukrywałem, że burgery nie są moją domeną i nie przepadam za nimi głównie dlatego, że ich jedzenie sprawia mi raczej trudność, aniżeli przyjemność. Co innego burgery rybne, gdzie składników mało, a dominuje pyszna ryba. Burger z dorszem jest prosty tak, jak to tylko możliwe, za to smaku w nim mnóstwo. Jest zatem smażona, panierowana ryba, jest intensywny dip koperkowy, a jako dodatki kremowe awokado, ostre papryczki oraz chrupiące ogórek i sałata lodowa. Całość je się świetnie; polecam każdemu, kto lubi dobre jedzenie.


BURGER Z DORSZEM

SKŁADNIKI:

  • 2 dobrej jakości bułki;
  • 250 gramów polędwicy z dorsza;
  • 1 wiejskie jajko;
  • świeży ogórek;
  • awokado;
  • ostra papryczka;
  • sałata lodowa;
  • sos koperkowy;
  • bułka tarta;
  • otręby żytnie;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

BURGER Z DORSZEM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Burger z dorszem z sosem koperkowym składniki

2. Polędwica z dorsza to najważniejszy składnik tego posiłku. Musi być zatem jak najświeższa. Jasne, że możesz wybrać inne kawałki dorsza lub nawet inną rybę, ale uwierz. W burgerze musi być porządny kawał ryby. Dlatego to właśnie polędwica z dorsza będzie najlepsza.

polędwica z dorsza

3. Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Do miski wsyp bułkę tartą i otręby żytnie. Wymieszaj – to będzie znakomita panierka. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je. Przygotuj sos koperkowy (jogurt, świeży koperek, suszony koperek, sól, pieprz). Rybę posól i popieprz.

polędwica z dorsza

4. Polędwicę z dorsza przekrój na połowę. Posyp mąką, a następnie wymaczaj w jajku i obtocz w panierce.

obsypywanie mąką kawałków ryby

5. Panierowaną rybę natychmiast smaż na oleju. Z obu stron, powoli, ale nie za długo. Ryba ma być pięknie rumiana, ale w środku nie może być przesuszona.

smażenie kawałków panierowanej ryby

6. Usmażoną rybę osusz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

usmażona panierowana ryba w kawałkach

7. Awokado pozbaw skórki i podziel na mniejsze kawałki, pokrój ostrą papryczkę. Sałatę lodową umyj i osusz.

dodatki do burgera rybnego

8. Bułki przekrój na połowę. Spody bułek posmaruj dipem koperkowym.

smarowanie bułki dipem koperkowym

9. Nałóż według uznania liście sałaty lodowej i plasterki świeżego ogórka.

Burger z dorszem z sosem koperkowym

10. Nałóż usmażoną rybę, a jej wierzch pokryj ponownie sosem koperkowym. To właśnie dorsz i dip koperkowy mają dominować w tym burgerze.

Burger z dorszem z sosem koperkowym

11. Na koniec ułóż kawałki awokado i ostrej papryczki. Przykryj burgera górną połową bułki i dociśnij delikatnie.

Burger z dorszem z sosem koperkowym


BURGER Z DORSZEM Z DIPEM KOPERKOWYM

Smakuje naprawdę świetnie. Polecam każdemu, kto kocha ryby; zapewniam jednak, że ten burger z dorszem przekona również rybnych niejadków.

Burger z dorszem z sosem koperkowym

Spróbuj pysznych PIEROGÓW z DORSZEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *