Kanapki obiad w 15 minut Ryby

BURGER z DORADĄ i awokado

burger z doradą

Burger z doradą z dodatkiem awokado i pomidora to nic innego, jak domowy fast food. Jak widać zatem fast food nie musi być niezdrowym ociekającym tłuszczem jadłem, które spożywane zbyt często powoduje poważne uszczerbki na zdrowiu. Przygotowanie tego burgera zajmuje maksimum 10 minut, o ile oczywiście dysponujecie gotowym filetem rybnym. Powiem Wam, że poniższy zestaw to gwarancja nie tylko zdrowia i smaku, ale również satysfakcji. Do dzieła.


BURGER Z DORADĄ PRZEPIS

SKŁADNIKI

dwa filety z dorady ze skórą
dwie bułki do burgerów
awokado
dojrzały pomidor
świeży ogórek
2-3 liście sałaty rzymskiej
majonez
ostry sos np. sriratcha
mąka pszenna
sól


BURGER Z DORADĄ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki

burger z doradą składniki

2. Przekrój bułki wzdłuż na połowę. Pamiętaj, że dobór bułek ma znaczenie. Powinny być miękkie, aby ich ugryzienie nie powodowało zniszczenia składników znajdujących się wewnątrz bułki. Z drugiej jednak strony bułka nie może rozmięknąć błyskawicznie po dodaniu składników. Najlepiej zapytaj w dobrej piekarni o specjalne bułki właśnie do burgerów. Awokado przekrój wzdłuż na połowę, usuń skórkę i pestkę. Pomidora pokrój w plasterki.

dwie bułki oraz warzywa

3. Rybę umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posól doradę oraz oprósz porządnie mąką, ale jedynie od strony skóry.

dwa filety rybne obsypane mąką

4. Rozgrzej na patelni olej roślinny, a następnie włóż filety z dorady skórą do dołu. Smaż rybę na dość dużym ogniu 2-3 minuty. W tym czasie nie ruszaj fileta, bowiem chcemy uzyskać bardzo chrupiącą skórkę. To właśnie dlatego oprószaliśmy ją uprzednio mąką.

na patelni smażą się filety rybne

5. Podczas gdy dorada się smaży posmaruj spody bułek majonezem oraz ostrym sosem według uznania. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podobnie pokrój awokado.

blank

6. Następnie nałóż na spody bułek po liściu sałaty rzymskiej, dzięki której Twój Burger z doradą będzie jeszcze fajniej chrupał. Następnie nałóż plastry pomidora, ogórka i awokado. Ależ będzie pysznie…

blank

7. W odpowiednim momencie odwróć rybę na patelni na drugą stronę. Teraz wystarczy ją jedynie dosmażyć około 1-2 minut. Pamiętaj, że lepiej rybę nie dosmażyć, niż przesmażyć. Wszak surową rybę jeść można, przesuszonej jeść nie sposób.

na patelni smażą się filety rybne

8. Usmażony filet z dorady osusz od strony wewnętrznej szybko na ręczniku papierowym, a następnie ułóż go na spodzie bułki. Oczywiście na uprzednio położonych nań warzywach. Uwierz, to jest boskie.

burger z doradą


BURGER Z DORADĄ SPOSÓB PODANIA

Przykryj przygotowanego burgera górną połówką bułki, a następnie podawaj od razu. Super buła, chrupiąca skórka dorady, soczysty filet, pyszne warzywa. Nieco majonezu i trochę ostrości od sriratchy. Nie wierzę, że może komuś nie smakować.

burger z doradą


Przygotuj także <<burger wegetariański z halloumi>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.