Burger wegetariański z halloumi oraz smażonym bakłażanem smakuje wybornie, powiadam Wam. Kanapka skonstruowana jest tak, że mucha nie siada. Wewnątrz miękkiej bułki znajdziesz grillowany, lekko ciągnący się pyszny ser halloumi oraz plastry smażonego bakłażana. Chrupać będzie świeży ogórek, a smaku dodawać przesmażona cebulka. Suszone pomidory i tapenada z czarnych oliwek podkreślą śródziemnomorski charakter burgera. W świetle istnego szaleństwa na burgery z wołowiną w roli głównej ten burger wegetariański z halloumi i bakłażanem jest bardzo przyjemną i pyszną odmianą. Warto.


BURGER WEGETARIAŃSKI Z HALLOUMI

SKŁADNIKI:

  • 4 miękkie bułki;
  • 200 gramowy kawałek sera halloumi;
  • 1 nieduży bakłażan;
  • garść suszonych pomidorów w oliwie;
  • garść czarnych oliwek;
  • 1 mały świeży ogórek;
  • 1 czerwona cebula;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • suszone oregano;

BURGER WEGETARIAŃSKI Z HALLOUMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

BURGER WEGETARIAŃSKI z halloumi i bakłażanem

2. Oliwki, odrobinę oliwy z oliwek i suszone oregano blenderem zmiksuj na kremową pastę. To klasyczna tapenada śródziemnomorska.

przyrządzanie tapenady

3. Pokrój bakłażana na plasterki o grubości około 1 cm, rozłóż na kratce, posól i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.

pokrojony na plasterki bakłażan

4. Ser halloumi przekrój wzdłuż na dwa plastry o grubości 1 cm.

krojenie sera halloumi

5. Przekrój bułki na pół, pokrój w piórka czerwoną cebulę, ogórka na plasterki, a suszone pomidory w paseczki.

BURGER WEGETARIAŃSKI z halloumi i bakłażanem

6. Plastry bakłażana opłucz zimną wodą, wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym i smaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

na patelni smażą się plastry bakłażana

7. Usmażonego bakłażana delikatnie odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

odsączanie z tłuszczu usmażonych plastrów bakłażana

8. Na tej samej patelni przesmaż delikatnie czerwoną cebulę.

na patelni smaży się pokrojona w piórka czerwona cebula

9. Na koniec przesmaż lub grilluj ser halloumi. Rób to powoli, najlepiej pod przykryciem, aby ser jedynie lekko się przyrumienił, ale nie przypalił.

smażenie sera halloumi

10. Rozłóż bułki i posmaruj każdą jej część tapenadą. Na dolne połówki bułek połóż plastry bakłażana, a na nie przesmażoną cebulę.

BURGER WEGETARIAŃSKI z halloumi i bakłażanem

11. Ser koniecznie musi być miękki w środku, dzięki czemu w burgerze będzie lekko ciągnący się. Jeżeli pod naciskiem palca ser ugina się znaczy, że jest gotowy. Zdejmij go z patelni.

BURGER WEGETARIAŃSKI z halloumi i bakłażanem

12. Plastry sera ułóż na cebulce. Na wierzchu rozłóż paseczki suszonego pomidora i plasterki świeżego ogórka.

BURGER WEGETARIAŃSKI z halloumi i bakłażanem


BURGER WEGETARIAŃSKI Z HALLOUMI

Najlepiej smakuje podany od razu po jego przyrządzeniu. Jego smak zaskoczy wielu z Was. Po prostu jest genialny.

BURGER WEGETARIAŃSKI z halloumi i bakłażanem

Wypróbuj również GRZANKI zapiekane z GRZYBAMI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *