Bułki pszenne plus świeżutkie masło to znakomity początek dnia. Warto jeść świeże, zdrowe pieczywo bez chemii choć wiem, że codzienność i rutyna naszego życia nie ułatwia nam tego. Jeżeli nie macie możliwości w tygodniu zróbcie sobie takie bułki w weekend; moje bułki pszenne mają tę zaletę, że ciasto zagniatasz błyskawicznie wieczorem, a rano jedynie formujesz z niego bułki; w międzyczasie, gdy wyrastają nagrzewasz piekarnik. Pieczenie trwa maksymalnie 20 minut. Zachęcam Was, bo co domowe pieczywo to domowe.


BUŁKI PSZENNE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 10 gramów świeżych drożdży;
  • 160 ml letniego mleka;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 nieduże jajko;
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła;
  • szczypta soli;
  • ziarna sezamu;

BUŁKI PSZENNE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki (podaję składniki na 5 bułek po 100 gramów każda). Na początek w letnim mleku rozpuść łyżeczkę cukru i drożdże. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

przygotowywanie zaczynu drożdżowego

2. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj.

przesiewanie mąki do miski

3. Do mąki wklej masło i wbij jajko.

dodawanie stopionego masła do przesianej mąki w misce

4. Na koniec wlej zaczyn; wymieszaj i zagniataj wszystko, aż uzyskasz miękkie, dość klejące się ciasto.

Bułki pszenne

5. Gotowe ciasto włóż do dużej, wysmarowanej tłuszczem miski; miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 4-5 godzin.

Bułki pszenne

6. Ciasto wyjmij z lodówki przed pieczeniem – powinno znacznie powiększyć swoją objętość przez te kilka godzin spędzonych w lodówce.

wyrośnięte ciasto drożdżowe na bułki

7. Odwróć miskę i wyłóż ciasto na blat – ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza co oznacza, że drożdże dobrze wykonały swoja prace.

ciasto drożdżowe na chleb

8. Podziel ciasto na równe kawałki.

Bułki pszenne

9. Z podzielonego ciasta formuj bułki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki przykryj suchą ściereczką i odstaw na 30 minut, aż jeszcze podrosną.

Bułki pszenne

10. Po upływie 30 minut bułki są gotowe do pieczenia.

Bułki pszenne

11. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułki pszenne roztopionym masłem lub roztrzepanym kurzym białkiem, a następnie posyp sezamem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez 15-20 minut.

Bułki pszenne

12. Wiem, że łatwo nie będzie, ale jednak bułki pszenne powinny przestygnąć przed jedzeniem…

Bułki pszenne


BUŁKI PSZENNE ŁATWE I SZYBKIE

Smakują najlepiej zaraz po przestudzeniu podane ze świeżym masłem, dżemem, serem, wędliną lub dowolna pastą. Albo ze wszystkim naraz.

Bułki pszenne

Gdy bułki zostaną zrób z nich pyszne GRZANKI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *