bułka z krewetkami

Bułka z krewetkami, na której przygotowanie przepis zamieszczam poniżej ma swój pierwowzór w holenderskim street foodzie. Zimne wody Morza Północnego nie sprzyjają rozwojowi fauny morskiej. Również i krewetki występujące w nim są niewielkie. Nic to, bowiem w tym przypadku zamiast w wielkość para poszła w …smak. Te maleńkie o pięknym ciemnym kolorze krewetki to prawdziwy przysmak z Holandii. Są tak dobre że je się je tutaj bez żadnych dodatków. Nie łudźcie się, nie kupicie ich w Polsce, ani w większości krajach europejskich. Ale jak będzie w Holandii idźcie do „vishandel” i zamówcie „broodje hollandsse garnalen”. Będziecie zachwyceni.


BUŁKA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI

500 gramów surowych krewetek koktajlowych w pancerzykach
2 podłużne bułki jak do hot-dogów
majonez
cytryna
sól


BUŁKA Z KREWETKAMI PRZEPIS

1. Tak jak pisałem na wstępnie te pyszne maleńkie krewetki z Morza Północnego nie są osiągalne w Polsce. Można je zastąpić krewetkami koktajlowymi, ale oczywiście ich smak jest inny. Gdy jednak zdobyć surowe całe krewetki koktajlowe i odpowiednio je przyrządzić otrzymacie namiastkę holenderskiego przysmaku, o którym pisałem powyżej. Póki co nacieszcie oczy tą prostą, ale jakże pyszną kanapką.

broodje Hollandse garnalen

2. Przygotuj wszystkie składniki. Krewetki muszą być surowe, a bułki miękkie i puszyste. Jeśli masz szczęście użyć prawdziwych krewetek z Morza Północnego to zapewne nie zabraknie u Ciebie także „fritessaus”. To mniej tłusty i słodszy odpowiednik majonezu. Sos ten jest powszechnie używany w całej Holandii, a podawany głównie z frytkami.

bułka z krewetkami składniki

3. Urwij krewetkom łby i obierz je z pancerzyków.

krewetki w trakcie obierania

4. Te krewetki, które mają widoczną czarną żyłkę (przewód pokarmowy) należy oczyścić. Jak to zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.

krewetka z przewodem pokarmowym

5. Oczyszczone krewetki przelej na durszlaku zimną wodą, a następnie dobrze odcieknij.

krewetki na durszlaku

6. Wrzuć krewetki na rozgrzaną patelnię i wciśnij do nich sok z połowy cytryny. Dodaj nieco soli i duś 2 minuty na średnim ogniu.

na patelni duszą się krewetki

7. Gotowe krewetki wyłóż na ręcznik papierowy i pozostaw do odcieknięcia.

UWAGA: Nie musisz gotować krewetek. Po skropieniu sokiem z cytryny ich mięso zetnie się i będziesz móc zajadać krewetki bez konieczności obróbki cieplnej (tak jak w przypadku ceviche). To właśnie wtedy najpełniej wyczujesz prawdziwy delikatny smak tych skorupiaków.

krewetki leżą na ręczniku papierowym

8. Przekrój bułkę wzdłuż na połowę i posmaruj spód majonezem.

bułka z krewetkami

9. Nałóż na majonez słuszną ilość krewetek. Nie będzie grzechem, jeśli dodatkowo ich wierzch skropisz odrobiną majonezu.

bułka z krewetkami


BUŁKA Z KREWETKAMI SPOSÓB PODANIA

Dla przyzwoitości i lepszego wyglądu możesz delikatnie posypać całość świeżym posiekanym koperkiem.

bułka z krewetkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *