Bulgur z warzywami to z jednej strony świetny dodatek do obiadu. Z drugiej strony może stanowić całkiem niezłą bazę do sałatki jedzonej o każdej porze dnia i nocy. Oprócz bulguru w mojej sałatce, czy też dodatku do obiadu  znalazł się groszek i czerwona papryka, a piękny kolor całości po raz kolejny zapewniła mielona kurkuma. Tak proste zestawienie aż kipi witaminami i prostotą przygotowania. Nie wahajcie się, korzystajcie z tego przepisu przy byle okazji. Smakować będzie zawsze i ze wszystkim. Na przykład ze smażonym łososiem.


BULGUR Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI

200 gramów bulguru
kilka gałązek świeżego tymianku
garść dymki
natka pietruszki
garść zielonego groszku
1 czerwona papryka
mielona kurkuma
sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Bulgur to nic innego jak bardzo zdrowa i sycąca kasza z pszenicy twardej. Obecnie dostaniesz ją bez problemu w większych sklepach.

bulgur w opakowaniu

2. Dymkę oraz natkę pietruszki posiekaj drobno. Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion, umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę.

drobno pokrojona czerwona papryka

3. Do garnka wlej 2 szklanki gorącej wody. Gdy zawrze wrzuć listki świeżego tymianku (z kilku gałązek) oraz nieco soli.

w garnku gotuje się woda

4. Do wrzącej wody wsyp 200 gramów bulguru.

wsypywanie bulguru do garnka z gotującą się wodą

5. Kasza bulgur ma taki sobie kolor. Aby to poprawić dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy. Dzięki temu kolor kaszy będzie bardzo ładny, a sama kasza nabierze również lepszego smaku.

6. Bulgur gotuj około 10 minut, a w tym czasie woda powinna niemal całkowicie odparować. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw, aż kasza wchłonie resztę wody, spęcznieje i stanie się miękka.

UWAGA: Alternatywnie możesz bulgur zalać wrzątkiem, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na kilkanaście minut.

Bulgur z warzywami

7. Do bulguru wrzuć posiekane dymkę, natkę pietruszki i paprykę.

Bulgur z warzywami

8. Gotuj w lekko osolonej wodzie dużą garść zielonego groszku przez 10 minut. Następnie odcedź groszek i przelej obficie zimną wodą.

świeży groszek na dłoni

9. Dodaj do bulguru z warzywami garść podgotowanego zielonego groszku.

Bulgur z warzywami


BULGUR Z WARZYWAMI

Bulgur z warzywami wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Smakuje najlepiej podawany zaraz po przygotowaniu. Na przykład z ze smażonym <<ŁOSOSIEM>>.

Bulgur z warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *