Bucatini alla trapanese to takie grubsze spaghetti, lecz puste w środku podane z migdałowo pomidorowym pesto. Dziurka w bucatini potrzebna jest, aby to dość grube spaghetti ugotowało się równomiernie. A do takiego makaronu nie ma nic lepszego niż świetne pesto prosto z Sycylii. Pesto możesz zmiksować na gładką masę, ale lepsze będzie, gdy pod zębem postawią lekki opór nie do końca zmiksowane migdały. Zapraszam na bucatini z Trapani – przepis przywieziony prosto z Sycylii.


BUCATINI ALLA TRAPANESE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu bucatini;
  • 250 gramów pomidorów koktajlowych;
  • 100 gramów migdałów;
  • ser pecorino romano;
  • garść świeżej bazylii;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

BUCATINI ALLA TRAPANESE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów makaronu bucatini, 250 gramów pomidorów koktajlowych lub podobnych (tu wiśniowe), 100 gramów migdałów, ser pecorino romano, garść świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku.

Bucatini alla trapanese składniki

2. Migdały upraż na patelni dla podkreślenia smaku.

prażenie płatków migdałów na patelni

3. Czosnek obierz, ser zetrzyj na tarce.

starty ser pecorino

4. Obierz pomidory ze skóry po uprzednim ich sparzeniu. Jeżeli tolerujesz skórkę z pomidorów pomiń ten krok.

pomidory na talerzyku

5. Do miski malaksera wrzuć: pomidory, uprażone migdały, starty ser, bazylię, czosnek. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.

w misce malaksera znajdują się składniki do zmiksowania

6. Dolej około 60 ml oliwy extra virgin (najlepszej, jaką masz).

Bucatini alla trapanese

7. Miksuj krótko pesto na gładką masę. Jeżeli jest za gęste dolej nieco więcej oliwy.

Bucatini alla trapanese

8. Makaron wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Gotuj, aż będzie „al dente”. Pod koniec zachowaj pół szklanki wody z gotowania makaronu; może być za chwilę potrzebna.

w garnku gotuje się makaron

9. Odcedź makaron i wrzuć go z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaj do makaronu pesto i wymieszaj całość. Jeśli jest za gęsty dolej nieco zachowanej wody z gotowania makaronu, po czym wymieszaj szybko. Bucatini alla trapanese jest gotowe do podania.

Bucatini alla trapanese


BUCATINI ALLA TRAPANESE

Nałóż danie na talerz. Całość posyp dodatkowo startym serem pecorino romano.

Bucatini alla trapanese

Spróbuj CIASTA CYTRYNOWEGO z ricottą przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *