Bruschetta z pomidorami (czyt. brus’ketta) to nic innego jak grzanka tyle, że po włosku. Taka tradycyjna, ortodoksyjna wręcz bruschetta to kromka wiejskiego chleba polana oliwą extra vergine i posypana gruboziarnistą solą morską. Tak bywało drzewiej, dzisiaj natomiast dodatkiem do takiej grzanki może być w zasadzie wszystko. A co konkretnie to zależy jedynie od inwencji kucharza.
Obecnie najprostszą, a zarazem najbardziej popularną jest bruschetta na bazie jak powyżej, dodatkowo z pomidorami i świeżą bazylią. W kuchni włoskiej wystarczą zaledwie 2-3 składniki, za to najwyższej jakości, aby przygotować coś pysznego,. Tak samo jest w tym przypadku. Ale dwa warunki. Pomidory muszą być naprawdę dojrzałe, a chleb odpowiedni. Żadne takie tostowe czy inne cuda.
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI
chleb (nie byle jaki, tzw. ciężki, na zakwasie, z twardą skórką);
dojrzałe na słońcu pomidory np. Lima;
najlepsza z możliwych oliwa extra virgin;
świeża bazylia;
czosnek;
sól morska gruboziarnista;
świeżo zmielony pieprz;
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI PRZEPIS
1. Przygotuj wszystkie składniki. Muszą być najwyższej jakości. Bez kompromisów, bez zamienników.
2. Odkrój z chleba kilka kromek o grubości około jednego centymetra i włóż do opiekacza. Opiekaj, aż staną się chrupkie (alternatywnie przyrumień na ruszcie).
3. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. Usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w drobną kosteczkę.
4. Opieczone kromki natrzyj obficie obranym czosnkiem.
5. Pokrojone pomidory włóż do miski, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
6. Wlej do pomidorów oliwę (całkiem sporo) i wrzuć porwane listki bazylii.
7. Całość dobrze zamieszaj, aż sok z pomidorów połączy się z oliwą. Dopraw do smaku, jeżeli jeszcze potrzeba.
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI PROPOZYCJA PODANIA
Nakładaj pomidory na chleb, skrop całość dodatkowo oliwą i udekoruj listkami bazylii. Chleb powinien lekko nasiąknąć sosem, ale skórki powinny nadal pozostać chrupiące. To dlatego tak ważny jest wybór chleba do przygotowania bruschetta. Bruschetta z pomidorami to jedna z najlepszych rzeczy, jaką można zjeść. Pod warunkiem użycia najlepszych jakościowo składników.
Smak na CIABATTĘ z DORSZEM? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.