Bruschetta z pomidorami (czyt. brus’ketta) to nic innego jak grzanka tyle, że po włosku. Taka tradycyjna, ortodoksyjna wręcz bruschetta to kromka wiejskiego chleba polana oliwą extra vergine i posypana gruboziarnistą solą morską. Tak bywało drzewiej, dzisiaj natomiast dodatkiem do takiej grzanki może być w zasadzie wszystko. A co konkretnie to zależy jedynie od inwencji kucharza.

Obecnie najprostszą, a zarazem najbardziej popularną jest bruschetta na bazie jak powyżej, dodatkowo z pomidorami i świeżą bazylią. W kuchni włoskiej wystarczą zaledwie 2-3 składniki, za to najwyższej jakości, aby przygotować coś pysznego,. Tak samo jest w tym przypadku. Ale dwa warunki. Pomidory muszą być naprawdę dojrzałe, a chleb odpowiedni. Żadne takie tostowe czy inne cuda.


BRUSCHETTA Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI

chleb (nie byle jaki,  tzw. ciężki, na zakwasie, z twardą skórką);
dojrzałe na słońcu pomidory np. Lima;
najlepsza z możliwych oliwa extra virgin;
świeża bazylia;
czosnek;
sól morska gruboziarnista;
świeżo zmielony pieprz;


BRUSCHETTA Z POMIDORAMI PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Muszą być najwyższej jakości. Bez kompromisów, bez zamienników.

składniki do przygotowania bruschetty

2. Odkrój z chleba kilka kromek o grubości około jednego centymetra i włóż do opiekacza. Opiekaj, aż staną się chrupkie (alternatywnie przyrumień na ruszcie).

tostowanie kromek chleba

3. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. Usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój w drobną kosteczkę.

siekanie pomidorów

4. Opieczone kromki natrzyj obficie obranym czosnkiem.

kromki chleba smarowane czosnkiem

5. Pokrojone pomidory włóż do miski, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

pokrojone w kostkę pomidory w misce

6. Wlej do pomidorów oliwę (całkiem sporo) i wrzuć porwane listki bazylii.

polewanie pomidorów oliwą

7. Całość dobrze zamieszaj, aż sok z pomidorów połączy się z oliwą. Dopraw do smaku, jeżeli jeszcze potrzeba.

Bruschetta z pomidorami


BRUSCHETTA Z POMIDORAMI SPOSÓB PODANIA

Nakładaj pomidory na chleb, skrop całość dodatkowo oliwą i udekoruj listkami bazylii. Chleb powinien lekko nasiąknąć sosem, ale skórki powinny nadal pozostać chrupiące. To dlatego tak ważny jest wybór chleba do przygotowania bruschetta. Bruschetta z pomidorami to jedna z najlepszych rzeczy, jaką można zjeść. Pod warunkiem użycia najlepszych jakościowo składników.

Bruschetta z pomidorami


Smak na CIABATTĘ  z DORSZEM? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *