Brownie z malinami to po prostu ciasto czekoladowe z dodatkiem pysznych malin. Ciasto jest przepyszne. Lekko wytrawne dzięki użyciu gorzkiej czekolady, ale przełamane genialną słodyczą i nutą kwasowości malin. To właśnie dlatego takie, a nie inne zestawienie powoduje, że jest to ciasto kompletne i zasmakuje każdemu. Byłoby super, gdybyście do jego przygotowania mieli możliwość użycia malin dopiero co zerwanych z krzaczka. Ich smaku nie da się zastąpić niczym innym.


BROWNIE Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów dojrzałych malin leśnych;
  • 250 gramów gorzkiej 70% czekolady;
  • 120 gramów masła;
  • 5 wiejskich jajek;
  • 150 gramów drobnego cukru;
  • 100 gramów mielonych migdałów;
  • 60 gramów skrobi ziemniaczanej;
  • olejek cytrynowy;
  • sól;

BROWNIE Z MALINAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. zadbaj o jak najlepsze maliny, takie leśne będą zdecydowanie najlepsze.

Brownie z malinami składniki

2. Połam czekoladę, umieść ją w metalowej misce z masłem i olejkiem cytrynowym i gotuj powoli w kąpieli wodnej. Mieszaj od czasu do czasu i pozwól, aby wszystko stopiło się powoli. Gdy tak się stanie odstaw miskę z czekoladową masą na bok, aby nieco przestygła.

stopienie czekolady i masła na jednolitą masę czekoladową

3. Olejek cytrynowy jest ważnym składnikiem ciasta, ale jeżeli wolisz może zamiast niego użyć np. skórki z pomarańczy.

mała butelka olejku cytrynowego na dłoni

4. Jeżeli nie masz mielonych migdałów to teraz jest dobry moment, aby je zmielić w malakserze. Oddziel również białka jajek od żółtek. Cukier trzcinowy będzie lepszym wyborem od białego, podobnie jak skrobia kukurydziana od ziemniaczanej. Kwestia wyboru.

w kilku miskach znajdują się składniki do przygotowania ciasta

5. W malakserze ucieraj żółtka wraz z 60 gramami cukru przez około 5-8 minut, aż uzyskasz gładką masę.

ucieranie żółtek z cukrem

6. Przelej przestudzoną masę czekoladową do dużej miski i dodawaj stopniowo utarte żółtka ciągle mieszając, aby powstała jednolita masa.

w dużej misce mieszana jest maa czekoladowa z utartymi z cukrem żóltkami

7. Do miski malaksera wlej białka jajek, dodaj szczyptę soli i stopniowo dodając pozostały cukier (90 gramów) ucieraj je na sztywną pianę.

UWAGA: Białka jajek zacznij ubijać bez cukru. Zacznij dodawać go stopniowo zaraz, gdy tylko piana zacznie lekko gęstnieć.

ubijanie piany z białek jajek na sztywno

8. Dobrze ubita i obfita piana z białek znakomicie nasączy i nawilży Twoje brownie.

ubita na sztywno piana z białek jajek

9. Do miski z wcześniej uzyskaną masą z czekolady i utartych żółtek dodawaj po trochu migdałów i skrobi i mieszaj całość. Od czasu do czasu dodaj również trochę piany z białek, gdy masa będzie zbyt gęsta i trudno ją będzie mieszać.

Brownie z malinami

10. Gdy zużyjesz już całą skrobię i migdały na koniec dodawaj stopniowo po 2-3 łyżki ubitej piany z białek i delikatnie mieszaj całość na jednolitą, puszystą masę.

Brownie z malinami

11. Blachę o wymiarach 24 x 28 centymetrów wysmaruj tłuszczem i obłóż papierem do pieczenia. Wlej na blachę uzyskaną masę czekoladową i rozłóż równomiernie pamiętając szczególnie o narożnikach.

Brownie z malinami

12. Na masę czekoladową wsyp jak najwięcej malin. Część z nich możesz lekko wcisnąć do masy. Posyp ciasto 1-2 łyżkami cukru i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół). Piecz 30-40 minut. O upieczeniu ciasta decyduje tzw. test suchego patyczka. Staraj się ciasta nie przepiec.

Brownie z malinami


BROWNIE Z MALINAMI

Podawaj jeszcze letnie albo całkiem wystudzone. Można podać również z gałką lodów. To proste, genialne, lekko wytrawne i kwaskowe ciasto dla każdego.

Brownie z malinami

Niesamowita PANNA COTTA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *