Boczniaki z grilla z oregano na sposób z Krety

Grzyby boczniaki marynowane w oliwie, soku z cytryny i doprawione suszonym oregano, a następnie przyrządzone z grilla.

Grzyby boczniaki marynowane w oliwie, soku z cytryny i doprawione suszonym oregano, a następnie przyrządzone z grilla. Boczniaki z grilla to pomysł zaskakujący, choć właściwie nie wiedzieć czemu. Skoro wrzucamy na ruszt pieczarki to czego brakuje boczniakom, że ich tak samo potraktować nie możemy. Fakt, są twardsze od pieczarek. Te pierwsze na grillu zrobią się co prawda szybciej, ale nigdy nie będą chrupiące. Boczniaki z grilla wymagają zaś nieco dłuższej obróbki cieplnej, ale stają się przez to pysznie chrupiące. Próbujcie, testujcie i zachwycajcie się smakiem grzybów z rusztu. Naprawdę są tego warte. Nie samym mięsem człowiek żyje.

Składniki

500 gramów boczniaków
suszone oregano
oliwa z oliwek
suszone płatki chilli
cytryna
sól

Przepis na boczniaki z grilla

Ta potrawa wygląda może niepozornie, jednak powala swoim smakiem i znika z talerza w mgnieniu oka. Krótko mówiąc polecam Ci przygotowanie podwójnej porcji boczniaków w porównaniu do podanych powyżej proporcji. Nie martw się, nie zmarnują się, z pewnością rozejdą się jak świeże bułeczki. Jeżeli masz możliwość zdobądź duże boczniaki z płaskimi kapeluszami. Znacznie uprości to ich grillowanie i więcej pozostanie do jedzenia, o czym przekonasz się pod koniec receptury.

Boczniaki oczyść, a następnie odetnij końcówki ich nóżek. Wrzuć oczyszczone grzyby do miski i posyp je dość obficie suszonym oregano. Grzyby posól, wlej do nich kilka łyżek oliwy, a następnie dopraw grzyby świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Odrobina pikanterii jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Nie zaszkodzi i boczniakom z grilla. Pół łyżeczki suszonych płatków chilli załatwi sprawę. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie owiń miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na godzinę. To ważne aby grzyby wchłonęły wszystkie aromaty.

Oczywiście nonsensem byłoby odpalanie grilla tylko z powodu boczniaków. Przygotuj również jakieś inne warzywa oraz mięso i/lub ryby. Bez nich grill przecież nie może się obejść.

Boczniaki z grilla sposób podania

Rozłóż starannie boczniaki na rozgrzanym ruszcie i grilluj po kilka minut z każdej ze stron. Za pomocą gałązki świeżego rozmarynu smaruj grzyby od czasu do czasu w trakcie ich grillowania pozostałą w misce marynatą. Grilluj boczniaki aby pięknie się zrumieniły i stały się super chrupiące. Zobacz na zdjęcie, jak grzyby skurczyły się podczas obróbki cieplnej. To dlatego lepiej jest użyć dużych grzybów. Podawaj od razu po zdjęciu z grilla. To wspaniała przekąska, która smakować będzie wszystkim.


Poznaj jak wybornie smakuje dorada z grilla po chorwacku. Super smak, koniecznie wypróbuj.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *