Boczniaki z grilla to pomysł zaskakujący, choć właściwie nie wiedzieć czemu. Skoro wrzucamy na ruszt pieczarki to czego brakuje boczniakom, że ich tak samo potraktować nie możemy. Fakt, są twardsze od pieczarek. Te pierwsze na grillu zrobią się co prawda szybciej, ale nigdy nie będą chrupiące. Boczniaki z grilla wymagają zaś nieco dłuższej obróbki cieplnej, ale stają się przez to pysznie chrupiące. Próbujcie, testujcie i zachwycajcie się smakiem grzybów z rusztu. Naprawdę są tego warte. Nie samym mięsem człowiek żyje.


BOCZNIAKI Z GRILLA

SKŁADNIKI

500 gramów boczniaków
suszone oregano
oliwa z oliwek
suszone płatki chilli
sól


BOCZNIAKI Z GRILLA PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Szczerze mówiąc polecam Ci przygotowanie podwójnej porcji boczniaków w porównaniu do podanych powyżej proporcji. Nie martw się, nie zmarnują się, rozejdą się jak świeże bułeczki. Jeżeli masz możłiwość zdobądź duże boczniaki z płaskimi kapeluszami. Znacznie uprości to ich grillowanie i więcej pozostanie do jedzenia, o czym przekonasz się pod koniec receptury.

Boczniaki z grilla składniki

2. Boczniaki oczyść, a następnie odetnij końcówki ich nóżek. Następnie wrzuć oczyszczone grzyby do miski i posyp je dość obficie suszonym oregano.

doprawianie boczniaków

3. Grzyby posól, wlej do nich kilka łyżek oliwy, a następnie dopraw grzyby świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.

przyrządzanie marynaty do grzybów

4. Odrobina pikanterii jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Nie zaszkodzi i boczniakom z grilla. Pół łyżeczki suszonych płatków chilli załatwi sprawę.

w misce znajdują się przyprawione grzyby

5. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie owiń miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na godzinę.

marynowanie grzybów

6. Oczywiście nonsensem byłoby odpalanie grilla tylko z powodu boczniaków. Przygotuj również jakieś inne warzywa oraz mięso i/lub ryby. Bez nich grill przecież nie może się obejść.

Boczniaki z grilla

7. Rozłóż starannie boczniaki na rozgrzanym ruszcie i grilluj po kilka minut z każdej ze stron.

Boczniaki z grilla

8. Za pomocą gałązki świeżego rozmarynu smaruj delikatnie po grzybach w trakcie ich pieczenia się pozostałą w misce marynatą. Grilluj boczniaki do czasu, aż pięknie się zrumienią i staną się super chrupiące. Zobacz na zdjęcie, jak grzyby skurczyły się  podczas obróbki cieplnej. To dlatego lepiej jest użyć dużych grzybów.

gałązka świeżego rozmarynu w dłoni


BOCZNIAKI Z GRILLA SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu po zdjęciu z grilla. To wspaniała przekąska, która smakowac będzie wszystkim.

Boczniaki z grilla


Przygotuj taże DORADĘ z grilla przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *