Boczniaki duszone z warzywami to świetne danie nie tylko dla osób nie jedzących mięsa. Jest tutaj bowiem mnóstwo dobrego smaku, który zadowoli podniebienia również mięsożerców. Dobre jedzenie bowiem to takie, które po prostu dobrze smakuje. A te boczniaku duszone z warzywami takie właśnie są. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie kolorowe i sycące z uwagi na dodanie soczewicy. To ważne aspekty biorąc pod uwagę jesienną szarugę za oknami. Zachęcam Was do jedzenia również takich dań, bo nie samym mięsem człowiek żyje.


BOCZNIAKI DUSZONE Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI

500 gramów świeżych boczniaków
soczewica brązowa lub zielona
2 duże pomidory
2 ziemniaki sałatkowe
marchewka
dymka
suszone oregano
sól, pieprz


BOCZNIAKI DUSZONE Z WARZYWAMI PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

boczniaki duszone z warzywami składniki

2. Soczewica jest bardzo ważnym składnikiem tego dania. Najlepsza będzie brązowa, bowiem po ugotowaniu nadal zachowuje swój kształt i jędrność.

soczewica w opakowaniu

3. Boczniaki umyj, osusz na ręcznikach papierowych i odetnij z nich nóżki. Są twarde i niesmaczne.

czyszczenie boczniaków

4. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki usuwając skórki. Dymkę i marchewkę pokrój w słupki (nieco grubiej niż tradycyjne julienne).

przygotowywanie warzyw do obiadu

5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć od razu marchewkę i dymkę. Smaż warzywa na średnim ogniu 2-3 minuty, aż nieco zmiękną. Następnie wrzuć na patelnię boczniaki. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Smaż wszystko kolejne 2-3 minuty.

Boczniaki duszone z warzywami

6. Wrzuć na patelnię przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę.

soczewica na durszlaku

7. Ziemniaki to przedostatni składnik, który należy umieścić teraz na patelni.

Boczniaki duszone z warzywami

8. Na koniec dorzuć na patelnię starte pomidory i posyp wszystko odrobiną suszonego oregano. Wlej szklankę gorącej wody, zamieszaj wszystko dokładnie, przykryj pokrywką i duś boczniaki z warzywami na wolnym ogniu 30 minut.

Boczniaki duszone z warzywami

9. Gdy wszystkie składniki (a szczególnie soczewica i grzyby) są już miękkie dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Boczniaki duszone z warzywami


BOCZNIAKI DUSZONE Z WARZYWAMI SPOSÓB PODANIA

Podawaj w głębokim talerzu posypane natką  pietruszki. Kromka świeżego chleba wiejskiego będzie znakomitym dodatkiem.

Boczniaki duszone z warzywami


Koniecznie spróbuj również boczniaków z grilla przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “BOCZNIAKI DUSZONE z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *