Blitva z ziemniakami to znakomity dodatek do dań głównych w Chorwacji. Chyba każdy, kto był w tym pięknym kraju choć raz spróbował tego prostego, ale jakże pysznego dodatku. Blitva to inaczej burak liściasty. To bardzo popularne warzywo, które szczególnie właśnie w Chorwacji jest niezwykle cenione. Można kupić je wszędzie, a często uprawiane jest również w przydomowych ogródkach. W Chorwacji blitva z ziemniakami często oferowana jest zamiast frytek jako dodatek do wielu dań. Szczegóły poniżej.
BLITVA Z ZIEMNIAKAMI PRZEPIS
SKŁADNIKI
300-400 gramów świeżej blitvy[FMP]
2 spore ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
BLITVA Z ZIEMNIAKAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Bardziej wnikliwi zapewne zauważyli, że zielsko którego użyłem do przygotowania mojego dania nie jest chorwacką blitvą. To vlita prosto z Krety. Dlaczego? Ponieważ sposób przyrządzania dania z jej użyciem jest identyczny jak z chorwacką blitvą, podobnie jak efekt smakowy i wizualny. Mając ten przepis będziecie mogli zacząć eksperymentować np. z młodym szpinakiem, który również powinien sprawdzić się w tym przypadku. A jak wygląda oryginalna blitva chorwacka możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej.
3. Z mojej vlity należało oderwać twarde koncówki łodyg oraz liście na samych końcach. Tak poradziła mi Pani na targu, na którym kupowałem to pyszne zielsko. Zielsko należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
4. Pora na ziemniaki. Należy je obrać i pokroić w małą kostkę. Całość będzie się gotowała 10 minut. W tym czasie ziemniaki muszą się ugotować, ale absolutnie nie rozgotować. To ważne, pamiętaj o tym.
5. Włóż obrane i pokrojone ziemniaki do garnka i zalej je zimną wodą. Następnie dodaj zielsko i przykryj całość pokrywką. Zaświeć gaz pod garnkiem i doprowadź do wrzenia. Wtedy dodaj sól do smaku i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
6. Podczas gotowania vlita (podobnie jak blitva i świeży szpinak) znacznie zmniejszy swoją objętość. Ważne, finalnie blitvy było więcej w daniu, niż ziemniaków. Weź to pod uwagę dobierając ilości składników.
7. Ugotowane ziemniaki i vlitę odcedź na durszlaku.
8. Delikatnie zamieszaj całość. Część ziemniaków ugnieć jak na puree, natomiast pozostałe pozostaw w kawałkach.
9. Obierz i posiekaj dość grubo czosnek. Na patelnię wlej kilka łyżkę oliwy z oliwek, a gdy się lekko rozgrzeje wrzuć czosnek. Smaż go krótko; gdy tylko zacznie lekko brązowieć natychmiast zdejmij patelnię z gazu.
PORADA-> Nie przypal czosnku, bo stanie się gorzki i zepsuje całe danie!
10. Od razu wlej do bliscy z ziemniakami oliwę z czosnkiem do ugotowanych warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie zamieszaj całość.
[/FMP]
BLITVA Z ZEMNIAKAMI PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj ciepłe jako dodatek do dań głównych. Świetnie sprawdza się z mięsem, rybami i owocami morza z grilla, a nawet z kiełbaską z rusztu (na zdjęciu serwowana z grillowanym labraksem). Całość już na talerzu skrop oliwą z oliwek (zobacz jak wspaniale prezentuje się <<kuchnia chorwacka>>).