Bitki cielęce po cygańsku to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste, kruche mięso w pysznym sosie z dodatkiem świeżej papryki, ogórków kiszonych i smażonych pieczarek tworzą znakomite, zrównoważone w smaku danie. Podpowiadam, że gdy cebulę i pieczarki przesmażycie na domowym gęsim smalcu, a dodacie do tego wędzoną słoninę otrzymacie danie petardę. Do dyskusji pozostawiam, czy na koniec całość „podbić” gęstą, kwaśną śmietaną, czy raczej zagęścić w inny sposób. Ja danie zagęściłem skrobią ziemniaczaną, ale… następnego dnia do bitek dodałem jednak jeszcze odrobinę śmietany. I uwierzcie. Bitki cielęce po cygańsku zyskały dodatkowo na smaku…


BITKI CIELĘCE PO CYGAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów kotletów z udźca cielęcego;
  • 300 gramów pieczarek;
  • mała czerwona papryka;
  • 1 mała żółta papryka;
  • kawałek zielonej papryki;
  • 2-3 domowe ogórki kiszone;
  • 1 duża cebula;
  • mały plaster słoniny wędzonej;
  • słodka mielona papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • koncentrat pomidorowy;
  • domowy gęsi smalec;
  • mąka pszenna;
  • skrobia ziemniaczana (opcja);
  • gęsta, kwaśna śmietana (opcja);
  • sól;

BITI CIELĘCE PO CYGAŃSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

bitki cielęce po cygańsku składniki

2. Kotlety cielęce pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie plastry.

rozbijanie kotletów cielęcych

3. Papryki pozbaw nasion, umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę. Papryki nie powinno być za dużo – zużyłem jedynie połowę papryk wskazanych powyżej. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

pokrojona papryka oraz cebula

4. Bitki cielęce posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, ogórki kiszone w niedużą kostkę.

bitki cielęce po cygańsku z warzywami

5. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki domowego, gęsiego smalcu. Jeżeli wolisz możesz oczywiście użyć innego tłuszczu, ale gęsi smalec jest zdrowy i bardzo smaczny. I znakomicie podnosi walory smakowe dania. Jak uzyskać domowy gęsi smalec dowiesz się <<TUTAJ>>.

na patelni topi się gęsi smalec

6. Bitki oprósz mąką i smaż na „rumiano” na dużym ogniu. Myślę, że po 1 minucie z każdej strony w zupełności wystarczy.

UWAGA: Podczas smażenia bitek tłuszcz będzie mocno pryskać.

smażenie bitek cielęcych

7. Przesmażone bitki przełóż do garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, aby ledwie przykryła mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś bitki około 15 minut na wolnym ogniu.

duszenie mięsa w garnku

8. Podczas, gdy mięso się dusi przygotuj pozostałe składniki. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekaną cebulę.

smażenie cebuli

9. Aby wzmocnić i uatrakcyjnić smak dania pokrój w drobną kostkę nieduży plaster wędzonej słoniny. Wrzuć ją na patelnię do towarzystwa smażącej się cebuli.

pokrojona w drobną kostkę wędzona słonina

10. Gdy cebula się podsmaży, a słonina wytopi wrzuć na patelnię pieczarki. Dodaj sól, pieprz i duś, a następnie smaż kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby ładnie się przyrumienią.

smażenie pieczarek i cebuli

11. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z mięsem. Jeżeli potrzeba uzupełnij danie niewielką ilością gorącej wody.

bitki cielęce po cygańsku

12. Wsyp do garnka 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki, 1 łyżeczkę mielonej ostrej papryki oraz sól – do smaku.

bitki cielęce po cygańsku

13. Dodaj również 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla poprawy koloru i smaku sosu.

tubka koncentratu pomidorowego

14. Gdy mięso jest miękkie wrzuć do garnka paprykę i ogórki kiszone. W wyjątkowym przypadku dolej gorącej wody, gdy sosu jest stanowczo za mało. Odradzam jednak lekkomyślne „chluśnięcie”, bo może to zniszczyć smak całego dania.

bitki cielęce po cygańsku

15. Sos można zagęścić albo 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody, albo gęstą, kwaśną śmietaną. Wybór pozostawiam Wam.

bitki cielęce po cygańsku


BITKI CIELĘCE PO CYGAŃSKU Z WARZYWAMI

Podawaj np. z kromką świeżego pieczywa. Świetna sprawa.

bitki cielęce po cygańsku

Wypróbuj również przepis na BITKI w sosie GRZYBOWYM <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *