Biszkopt z mascarpone przełożony dżemem to dowód na to, że warto coś słodkiego raz na czas zjeść. Z okazji, albo bez okazji. Tym razem proponuję szybki w przygotowaniu biszkopt z mascarpone i dżemem, czyli biszkopt przekładany masą z mascarpone i wanilii oraz dżemem malinowym. Ciasto jest delikatne i bardzo wykwintne, najlepiej podawać je z kieliszkiem dobrego, półwytrawnego wina musującego.


BISZKOPT Z MASCARPONE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów masła;
  • 270 gramów cukru;
  • 4 duże jajka;
  • 230 gramów mąki pszennej;
  • 30 gramów mą kukurydzianej;
  • 300 gramów serka mascarpone;
  • proszek do pieczenia;
  • 4 łyżki dżemu malinowego;
  • cukier puder;
  • laska wanilii lub pasta waniliowa;

BISZKOPT Z MASCARPONE Z DŻEMEM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

Biszkopt z mascarpone z dżemem składniki

2. Masło roztop w małym rondelku (nie zagotuj) i pozostaw do przestygnięcia.

stopione masło w garnku

3. Formę do ciasta o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

wyłożona papierem do pieczenia forma na biszkopt

4. Do dużej miski przesiej 230 gramów mąki pszennej, 30 gramów mąki kukurydzianej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj wszystko.

w dużej misce znajduje się mąka oraz proszek do pieczenia

5. Do miski malaksera wsyp 220 gramów cukru i rozpocznij ucieranie. Od razu powoli wlewaj roztopione, przestudzone masło.

dolewanie stopionego masła do ucieranego cukru

6. Następnie nie przerywając ucierania dodawaj co kilkadziesiąt sekund po jednym jajku (jajka najlepiej wybić do miseczki i z niej dodawać do miski malaksera po sztuce).

dodawanie jajek do ucieranego cukru z masłem

7. Na koniec wsypuj powoli przygotowaną wcześniej „suchą masę” (mąki z proszkiem do pieczenia); dodaj również do smaku nieco wanilii, pasty waniliowej lub cukru waniliowego. Po dodaniu wszystkich składników miksuj całość jeszcze kilka minut, aż uzyskasz gładką, puszystą masę. Otrzymaną masę przelej do przygotowanej wcześniej formy.

Biszkopt z mascarpone z dżemem

8. Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni i stanie się sprężyste. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, wyłóż ciasto z formy i pozostaw do przestygnięcia.

Biszkopt z mascarpone

9. Pora przygotować masę; w tym celu do miski malaksera przełóż 300 gramów serka mascarpone, dodaj łyżeczkę pasty waniliowej lub cukru waniliowego oraz dodaj 50 gramów cukru. Ucieraj wszystko na jednolitą masę.

ser mascarpone z wanilią

10. Przestudzony biszkopt przekrój delikatnie w poprzek na dwie równe połowy. Spód wysmaruj 3-4 łyżkami dżemu malinowego.

Biszkopt z mascarpone z dżemem

11. Na dżemie rozprowadź następnie masę z ubitego mascarpone.

Biszkopt z mascarpone z dżemem

12. Wysmarowany dżemem i masą spód biszkoptu przykryj górną połową ciasta; lekko dociśnij, a następnie posyp ciasto cukrem pudrem.

Biszkopt z mascarpone z dżemem


BISZKOPT Z MASCARPONE Z DŻEMEM

Podawaj z kieliszkiem dobrego, musującego wina.

Biszkopt z mascarpone z dżemem

Spróbuj także włoskiej CROSTATY z dżemem – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *