Bigos z białej kapusty to mistrzostwo świata. Danie w zamierzeniu sezonowe, choć biała kapusta dostępna jest przez cały rok. Ale wczesnym latem, kiedy kapusta jest młoda i świeżutka bigos z takiej kapusty z dodatkiem boczku i mięsa jest niemiłosiernie smaczny. Natychmiast po przyrządzeniu słodkawy, na drugi dzień „po przegryzieniu się” zupełnie inny w smaku, aczkolwiek nadal wyjątkowy. W moim letnim bigosie z białej kapusty musi być sporo sosu, taka jego uroda. Jest lekki, ale pożywny, pełen aromatów i smaków. Zachęcam do wypróbowania.


BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI

biała kapusta o wadze 2 kg;[FMP]
300 gramów mielonego mięsa (u mnie pół na pół wołowina i wieprzowina);
150 gramów surowego wędzonego boczku;
mała surowa kiełbaska o wadze około 100 gramów;
2 duże cebule;
koncentrat pomidorowy;
mielona słodka papryka;
2-3 listki laurowe;
5 ziarenek ziela angielskiego;
pęczek koperku;
1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (opcja);
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Bigos z białej kapusty składniki

2. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbaskę wyjętą z jelita. Smaż około 2 minut.

smażenie drobno pokrojonego boczku

3. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż wszystko, aż lekko się zrumieni. Następnie dodaj mięso; rozgnieć je widelcem, aby nie było grudek.

smażenie posiekanej cebuli i mielonego mięsa

4. Gdy mięso się podsmaży wsyp 1-2 łyżki papryki mielonej.

Bigos z białej kapusty

5. Wlej dwie szklanki wrzącej wody i zamieszaj wszystko.

Bigos z białej kapusty

6. Dodaj 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; rozprowadź go dokładnie i duś wszystko około 30 minut.

przygotowywanie sosu do bigosu

7. Kapustę posiekaj, przełóż do dużego garnka. Dodaj 2-3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalej wrzącą wodą i duś około 10 minut, aż kapusta będzie „al dente”.

gotowanie siekanej kapusty

8. Po ugotowaniu kapustę odcedź pozostawiając około pół litra wody z jej gotowania. Do kapusty wrzuć posiekany pęczek koperku, dodaj sól i pieprz.

Bigos z białej kapusty

9. Do kapusty dodaj uduszone mięso wraz z sosem.

Bigos z białej kapusty

10. Wymieszaj dokładnie bigos. W razie potrzeby dodaj wody z gotowania kapusty, a także w razie potrzeby soli, pieprzu, koncentratu pomidorowego lub mielonej słodkiej papryki. Na koniec możesz również dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

Bigos z białej kapusty[/FMP]


BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY

Smakuje najlepiej zaraz po jego przygotowaniu, ale i na drugi dzień, po „przegryzieniu się” jest naprawdę niezły.

Bigos z białej kapusty


A gdy wolisz BIGOS MYŚLIWSKI kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *