Bigos z białej kapusty to mistrzostwo świata. Danie w zamierzeniu sezonowe, chociaż biała kapusta dostępna jest przez cały rok. Ale wczesnym latem, kiedy kapusta jest młoda i świeżutka bigos z takiej kapusty z dodatkiem boczku i mięsa jest niemiłosiernie smaczny. Natychmiast po przyrządzeniu słodkawy, na drugi dzień „po przegryzieniu się” zupełnie inny w smaku, aczkolwiek nadal wyjątkowy. W moim letnim bigosie z białej kapusty musi być sporo sosu, taka jego uroda. Jest lekki, ale pożywny, pełen aromatów i smaków. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki
biała kapusta o wadze 2 kg;
300 gramów mielonego mięsa (u mnie pół na pół wołowina i wieprzowina);
150 gramów surowego wędzonego boczku;
mała surowa kiełbaska o wadze około 100 gramów;
2 duże cebule;
koncentrat pomidorowy;
mielona słodka papryka;
2-3 listki laurowe;
5 ziarenek ziela angielskiego;
pęczek koperku;
1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (opcja);
sól, pieprz;
Przepis na bigos z białej kapusty
Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbaskę wyjętą z jelita. Smaż około 2 minut. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż wszystko, aż lekko się zrumieni. Następnie dodaj mięso mielone, rozgnieć je widelcem, aby nie było grudek. Gdy mięso się podsmaży wsyp 1-2 łyżki papryki mielonej. Wlej dwie szklanki wrzącej wody i zamieszaj wszystko. Dodaj 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, rozprowadź go dokładnie i duś wszystko około 30 minut.
Podczas gdy część mięsna się dusi posiekaj kapustę i przełóż ją do dużego garnka. Dodaj 2-3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalej wrzącą wodą, a następnie duś około 10 minut, aż kapusta będzie „al dente”. Gdy kapusta będzie w sam raz odcedź ją pozostawiając około pół litra wody z jej gotowania.
Bigos z białej kapusty sposób podania
Do kapusty wrzuć posiekany pęczek koperku, dodaj sól i pieprz, a także uduszone mięso wraz z sosem. Wymieszaj dokładnie bigos. W razie potrzeby dodaj wody z gotowania kapusty, a także którejś z przypraw. Na koniec możesz również dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Smakuje najlepiej zaraz po jego przygotowaniu, ale i na drugi dzień, po „przegryzieniu się” jest naprawdę niezły.
A gdy wolisz bigos myśliwski z dziczyzną kliknij w odnośnik po przepis.