Bigos myśliwski z dziczyzną i żubrówką

Tradycyjny bigos myśliwski z dziczyzną przygotowany z kapusty kiszonej z dodatkiem kilku rodzajów mięs, suszonych śliwek, grzybów i polskiej żubrówki dla smaku.

Tradycyjny bigos myśliwski z dziczyzną przygotowany z kapusty kiszonej z dodatkiem kilku rodzajów mięs, suszonych śliwek, grzybów i polskiej żubrówki dla smaku. Jest to najlepszy bigos myśliwski z dziczyzną, jaki możesz sobie wyobrazić. Owszem, trzeba się nieco natrudzić, by kupić odpowiednie mięso, ale z dostępnością dziczyzny jest u nas coraz lepiej. Poza tym uwierz, że nie pożałujesz. To najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłem. Jedyne, co mnie martwi to czy uda mi się go jeszcze kiedyś powtórzyć, czy będzie równie dobry. Kapusta musi być kwaśna, a dziczyzna niezbyt chuda. No i nie zapomnij o żubrówce.

Marynata do mięsa

2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina;
1 pokrojona w kawałki cebula;
2 lub 3 listki laurowe;
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego;
5 ząbków czosnku;
5 kulek ziela angielskiego;
kilka jagód jałowca;

Składniki na bigos

2 kilogramy dobrej kapusty kiszonej;
700 gramów golonki z dzika;
400 gramów karkówki z sarny;
300 gramów kiełbasy z jelenia;
plaster wędzonej słoniny;
kulki jałowca, ziela angielskiego i pieprzu według uznania;
słodka, mielona papryka;
słodka, mielona wędzona papryka;
3 listki laurowe;
kilka suszonych, wędzonych śliwek;
kilka suszonych podgrzybków;
koncentrat pomidorowy;
butelka tradycyjnej żubrówki (z trawką);
smalec wieprzowy lub gęsi;
sól, pieprz;

Przepis na bigos myśliwski z dziczyzną

Zdobądź jak najlepszą dziczyznę. Ja użyłem fajnie przerośniętego karczku z dzika i golonki z kością, również z dzika. Krótko mówiąc takie zestawienie mięs gwarantuje dobry smak. Zbyt chude mięso nie da smaczku bigosowi. Jednak przerośnięte już tak. Mięso odkrój od giczy i pokrój w kostkę, jaką lubisz, gicz zachowaj. Umieść mięso w misce i dodaj wszystkie składniki marynaty. Zalej mięso z przyprawami czerwonym winem, a następnie przykryj miskę i wstaw do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień wyjmij zamarynowane mięso i przygotuj pozostałe składniki.

Ugotuj kapustę

Najpierw przesiekaj kapustę i włóż do dużego garnka. Wlej nieco wrzątku. Pieprz zmiażdż w moździerzu i dodaj wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i jałowcem do kapusty. Do garnka z kapustą włóż również gicz z dzika, którą odkroiłeś dnia poprzedniego. Przykryj garnek, zmniejsz pod nim gaz i duś kapustę około 45 minut.

Porada-> jeżeli kapusta jest za kwaśna możesz odlać z niej sok i/lub lekko ją przepłukać. Ja jednak uważam, że to bez sensu.

Podczas gdy kapusta się dusi pokrój w drobną kostkę słoninę oraz kiełbasę z jelenia. Namocz również w gorącej wodzie suszone podgrzybki.

Przesmaż składniki

Na dużej patelni rozgrzej nieco smalcu (dowiedz się jak upiec gęś i uzyskać gęsi smalec) i wrzuć słoninę. Teraz wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę z jelenia i smaż chwilę mieszając od czasu do czasu.

Porada-> dodanie smalcu i wędzonej słoniny nie sprawia, że bigos myśliwski z dziczyzną będzie  tłusty, doda mu natomiast wyjątkowego smaku.

Gdy kiełbasa pięknie się zrumieni przełóż ją do garnka z kapustą. Patelnię postaw z powrotem na gaz. Zamarynowane mięso z dzika odcedź, osusz dokładnie i wrzuć na patelnię, na której przed chwilą smażyła się kiełbasa. Smaż mięso na dużym ogniu. Gdy będzie dobrze przesmażone dodaj do bigosu.

Przygotuj bigos myśliwski z dziczyzną

Do kapusty wrzuć wędzone śliwki, oczywiście polskie bo takie są najlepsze. Wrzuć również namoczone podgrzybki. Oczywiście wraz z wodą, w której się moczyły. To będzie nieziemski bigos myśliwski, uwierz mi. Dodaj do bigosu również mieloną, słodką paprykę i paprykę wędzoną. Ile? Według uznania. Ja lubię dużo. Wyjmij z garnka gicz z dzika i obierz ją. Uzyskane mięso pokrój i dodaj do bigosu. Na patelni rozgrzej koncentrat pomidorowy (nie za dużo), podlej gorącą wodą i rozmieszaj. Następnie przelej do garnka z bigosem.

Dopraw bigos i wzmocnij żubrówką

Dopraw bigos myśliwski świeżo zmielonym pieprzem, nie żałuj pieprzu. Sól raczej nie będzie potrzebna. Na koniec koniecznie żubrówka. Nie pomijaj tego dodatku. Jest bardzo ważny, nawet rzekłbym kluczowy. Nie wiem, ile wlejesz żubrówki. Musi być jej na tyle dużo, by pomogła dziczyźnie zmięknąć, no i pozostawić niepowtarzalny jej smak. Teraz już tylko pozostaje gotować bigos przez 1 do 1,5 godziny. Bigos z dziczyzny jest gotowy, gdy mięso jest miękkie, a w jego posmaku wyczujesz lekką nutę żubrówki. Jeśli tak nie jest nie wahaj się jeszcze „nieco” jej dolać.

Najlepiej smakuje na drugi dzień. To coś absolutnie niepowtarzalnego.


Wypróbuj koniecznie mój sprawdzony i uwielbiany przepis na bigos tradycyjny. Wiecie, taki na bogato ze śliwkami grzybami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *