Na słodko

Bezglutenowe ciasto czekoladowe pomarańczowe

bezglutenowe ciasto czekoladowe

Bezglutenowe ciasto czekoladowe mocno pachnące świeżymi pomarańczami to jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnimi czasy jadłem. Przepis dostałem od mojej znajomej Joli, która tym ciastem mnie po raz pierwszy poczęstowała. Dziękując jej za to dzielę się tym smakowitym przepisem z Wami, bowiem dobre rzeczy trzeba przekazywać dalej. Ciasto może nie jest tanie, bo zastosowana mąka migdałowa do tanich nie należy. Dzięki jej zastosowaniu jednak ten smakołyk jeść mogą również bezglutenowcy, co dla wielu jest sprawą bardzo istotną.


BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS

SKŁADNIKI

200 gramów mąki migdałowej[FMP]
150 gramów cukru
1-2 słodkie pomarańcze
50 gramów kakao
6 wiejskich jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
sól


BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

bezglutenowe ciasto czekoladowe składniki

2. Pomarańcze (jedną lub dwie w zależności od ich wielkości) włóż do garnka i gotuj 2 godziny, a następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Po tym czasie wystudzone pomarańcze podziel na cząstki i zmiksuj dobrze w malakserze.

pomarańcza w misce malaksera

3. Do dużej miski wbij 6 wiejskich jajek, a następnie wsyp do niej cukier.

w szklanej misce znajdują się wbite jajka

4. Miksuj jajka z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

w misce ucierane są jajka z cukrem

5. Do uzyskanej masy przełóż zmiksowane wcześniej pomarańcze, a następnie wymieszaj dokładnie całość.

bezglutenowe ciasto czekoladowe

6. Teraz dodaj kakao, a potem ponownie wymieszaj masę.

bezglutenowe ciasto czekoladowe

7. Dodaj do masy proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, a następnie wsyp mąkę migdałową. Bardzo dobrze wymieszaj całość na jednolitą masę

bezglutenowe ciasto czekoladowe

8. Gotową masę przelej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 20 centymetrów. Rozłóż równo ciasto w formie.

bezglutenowe ciasto czekoladowe

9. Piecz bezglutenowe ciasto czekoladowe w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

ciasto w piekarniku[/FMP]

10. Upieczone ciasto czekoladowe wyłóż i pozostaw do przestygnięcia. Na koniec posyp je cukrem pudrem, a następnie ozdób kandyzowanymi pomarańczami.

bezglutenowe ciasto czekoladowe


BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZAMI

Podawaj w towarzystwie konfitury pomarańczowej (<<konfitura z pomarańczy przepis>>) i z cząstkami soczystej pomarańczy. Rewelacja!

bezglutenowe ciasto czekoladowe


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.