Belona pieczona podana z niepaloną kaszą gryczaną to szybkie i zdrowe danie. Belonę trzeba jeść, póki jest. A jest krótko, zwykle w maju i na początku czerwca. To bardzo smaczna ryba, którą najlepiej po prostu usmażyć lub upiec. Dodatków jej nie trzeba wiele. Jedynym problemem belony jest fakt, że sprzedawane u nas są nieduże sztuki (około 400 gramowe), co oznacza, że jedna ryba wystarczy max na dwie osoby. Do przyprawienia belony użyłem świeżego tymianku, a że tymianek kochają pieczarki to i one znalazły się w tym daniu. Niepalona kasza gryczana świetnie je uzupełniła. Jeżeli nie jadacie ryb, bo boicie się ości wybierzcie właśnie belonę. Jej ości i kręgosłup mają piękny, turkusowy kolor, dzięki czemu nie przeoczycie żadnej z nich.


BELONA PIECZONA SKŁADNIKI:

świeża belona o wadze około 500 gramów;
300 gramów malutkich pieczarek;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


BELONA PIECZONA Z KASZĄ GRYCZANĄ

Na talerz wyłóż kaszę, nałóż na nią pieczarki, a obok ułóż upieczoną rybę obok kaszy gryczanej.

Belona pieczona z kaszą gryczaną podana

Zrób także PULPETY RYBNE z belony przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *