Barszcz czerwony na wędzonce to klasyka, wręcz ikona polskiej kuchni. Idealny do picia solo, świetny z kapuśniaczkiem, krokietem, czy też uszkami. Doskonale rozgrzewający w chłodne dni, leczniczy w „te dni” i jest bardzo zdrowy. W dobie sprzedawanych nam dzisiaj mięs i wędlin niezbyt wysokiej jakości szczególnie do przygotowania barszczu konieczne jest dokładne przyjrzenie się wędzonce. Może to być surowy, wędzony boczek, wędzone żeberka itp., warunek wszakże jeden, czyli wysoka jakość. Żadnych „sklepowców”, żadnych pakowanych w folię, żadnych z przecen. Wędzonka MUSI być najlepiej z domowego wędzenia albo od małego producenta. W ostateczności z małego sklepu od sprzedawcy, któremu ufasz, u którego kupujesz mięso i wędliny od jakiegoś czasu.

Barszcz czerwony na wędzonce to kwintesencja smaku wędzonki, dlatego nie ma tutaj miejsca na przemysłowe pseudo wędliny. Kwintesencją gotowania barszczu jest idealne utrafienie w smak, czyli by kuchenne lawirowanie między wędzonym, słodkim i kwaśnym smakiem połączyć w swój ulubiony smak. Dlatego nie licz na to, że znajdziesz tutaj dokładne ilości co i czego dodać. Mój przepis traktuj jako preludium do Twojego idealnego barszczu czerwonego na wędzonce.


BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE

SKŁADNIKI

wędzonka o wadze około 500 gramów;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj

11. Dopraw ostatecznie barszcz czerwony na wędzonce do smaku i zagrzej, ale tak, by nie zawrzał, bo straci swój piękny kolor.

barszcz czerwony na wędzonce


BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE SPOSÓB PODANIA

Podawaj solo, z krokietami, z pasztecikiem, z kapuśniaczkiem, z uszkami i z czym tylko dusza zapragnie.

barszcz czerwony na wędzonce


4 thoughts on “BARSZCZ CZERWONY na wędzonce”

  1. Nie rozumiem – po co myć wędzonkę? Co takiego można z niej zmyć? Ziemię? Pióra? Przecież nie bakterie pod zimną wodą…

  2. cieszę się, że smakuje – pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania również innych przepisów 😉

  3. Właśnie go zrobiłam, tyle, że zamiast buraków suszonych dałam koncentrat buraczany. Rewelacja, szybko i smacznie. Dziękuję za ten przepis, jest godny polecenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *