Bami goreng brzmi tajemniczo. Ale pod tajemniczą nazwą kryje się po prostu makaron smażony po indonezyjsku. Nie byłem w Indonezji, więc nie wiem, jak to danie smakuje właśnie tam. Często jednak bywam w Holandii, gdzie „lokalsi” zajadają się nim na co dzień. Wiadomo bowiem, że gusta kulinarne Holendrów pozostają pod silnym wpływem ich byłych kolonii, w tym tej największej, czyli Indonezji (stolica Indonezji Jakarta założona została przez Holendrów).

Gdy Holendrzy utracili w 1949 roku Indonezję tamtejsza ludność w poszukiwaniu lepszego życia stadnie przybyła do Holandii, przywożąc swoje dania i zwyczaje kulinarne. Odmian Bami Goreng jest wiele. Najprostszym jest makaron z jajkiem, porem i szynką, ale zwykle takie Bami stanowi bazę do takiego bardziej „wypasionego”, gdzie dodaje się jeszcze np. krewetki, kurczaka itp.


BAMI GORENG SKŁADNIKI

250 gramów makaronu chińskiego pszennego (chow mein);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

14. Zdejmij woka z ognia. Makaron jest gotowy, ale to jeszcze ostatnia chwila, aby w miarę potrzeby jeszcze go czymś doprawić (przyprawy, sos sojowy).

Bami goreng makaron po indonezyjsku


BAMI GORENG

Podawaj od razu posypując posiekaną dymką.

Bami goreng makaron po indonezyjsku

Wypróbuj również RYŻ Z KURCZAKIEM – przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “BAMI GORENG makaron po indonezyjsku”

  1. Mike – święta racja, limonka podkreśli smak. Jednak w Holandii nie zdarzyło mi się jeść tego dania z dodatkiem soku z limonki, dlatego też ją pomijam w tym daniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *