Bami goreng brzmi tajemniczo. Ale pod tajemniczą nazwą kryje się po prostu makaron smażony po indonezyjsku. Nie byłem w Indonezji, więc nie wiem, jak to danie smakuje właśnie tam. Często jednak bywam w Holandii, gdzie „lokalsi” zajadają się nim na co dzień. Wiadomo bowiem, że gusta kulinarne Holendrów pozostają pod silnym wpływem ich byłych kolonii, w tym tej największej, czyli Indonezji (stolica Indonezji Jakarta założona została przez Holendrów).

Gdy Holendrzy utracili w 1949 roku Indonezję tamtejsza ludność w poszukiwaniu lepszego życia stadnie przybyła do Holandii, przywożąc swoje dania i zwyczaje kulinarne. Odmian Bami Goreng jest wiele. Najprostszym jest makaron z jajkiem, porem i szynką, ale zwykle takie Bami stanowi bazę do takiego bardziej „wypasionego”, gdzie dodaje się jeszcze np. krewetki, kurczaka itp.


BAMI GORENG

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu chińskiego pszennego (chow mein);
  • 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka;
  • 300 gramów warzyw (u mnie mrożona mieszanka chińska);
  • 100 gramów  gotowanej szynki;
  • 1 duża cebula;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • pęczek dymki;
  • dwa jajka;
  • sos sojowy;
  • sos rybny;
  • ostry sos azjatycki;
  • mix przypraw (mielonych kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, chilli, słodkiej mielonej papryki, gałki muszkatołowej);

BAMI GORENG PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Bami goreng makaron po indonezyjsku składniki

2. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, mięso kurczaka pokrój w dość drobną kostkę, a szynkę w jeszcze drobniejszą kosteczkę.

pokrojone mięso i posiekana w piórka cebula

3. Jajka roztrzep dokładnie w misce; otrzymaną masę jajeczną lekko posól i wlej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż omleta z dwóch stron.

smażenie omleta

4. Usmażonego omleta odłóż do przestygnięcia; umyj dymkę oraz posól i przypraw kurczaka. Ja użyłem przywiezionej z Holandii specjalnej do tego dania mieszanki przypraw. Jeśli jej nie masz użyj kombinacji mielonych kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, chilli, słodkiej mielonej papryki, gałki muszkatołowej.

usmażone omlety i doprawione mięso

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

14. Zdejmij woka z ognia. Makaron jest gotowy, ale to jeszcze ostatnia chwila, aby w miarę potrzeby jeszcze go czymś doprawić (przyprawy, sos sojowy).

Bami goreng makaron po indonezyjsku


BAMI GORENG

Podawaj od razu posypując posiekaną dymką.

Bami goreng makaron po indonezyjsku

Wypróbuj również RYŻ Z KURCZAKIEM – przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “BAMI GORENG makaron po indonezyjsku”

  1. Mike – święta racja, limonka podkreśli smak. Jednak w Holandii nie zdarzyło mi się jeść tego dania z dodatkiem soku z limonki, dlatego też ją pomijam w tym daniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *