Bakłażan zapiekany z serem jest kwintesencją smaku nie tylko lata. Bakłażana można kupić niemal przez cały rok, by cieszyć się jego smakiem. Jednak to właśnie w sezonie letnim jest najtańszy i najsmaczniejszy. Wypełnić go możesz czym tylko zapragniesz. W tym przepisie proponuję nadzienie serowe. Tak naprawdę od Ciebie zależy, jakie to będą sery. Improwizuj, wymieniaj składniki, próbuj. Aż znajdziesz rozwiązanie idealne dla Ciebie. W moim przypadku jest to kreteński ser grawiera i feta.


BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SEREM

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bakłażany;
  • kawałek sera feta;
  • kawałek twardego sera np. grawiera, gruyere, cheddar;
  • 1 duży pomidor;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone oregano;
  • mały kawałek czerwonej papryki (opcja);
  • sól, pieprz;

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SEREM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

bakłażany pomidor ser oliwa suszone oregano

2. Bakłażana przekrój na połowę wzdłuż, a następnie ponacinaj wewnątrz „na krzyż”.

przekrojone wzdłuż na połowę bakłażany

3. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie połóż bakłażany wewnętrzną stroną na patelnię. Smaż kilka minut, aż delikatnie się zrumienią. Zdejmij bakłażany z patelni i przełóż na blachę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na koło 20 minut, aż miąższ zmięknie.

smażeni przekrojonych na połowę bakłażanów

4. Podczas, gdy bakłażany się pieką zetrzyj na grubych oczkach tarki fetę oraz twardy ser.

starte sery

5. Czerwona papryka znalazła się w tym daniu tylko dlatego, że miałem jej nadmiar. Ty zdecyduj, czy również ją dodasz do farszu, czy po prostu pominiesz ją.

starte sery

6. Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Usuń pestki, a resztę pokrój w drobna kostkę.

drobno posiekany pomidor

7. Wyjmij upieczonego bakłażana z piekarnika. Wymieszaj starte sery i paprykę, pomidora posól i popieprz.

Bakłażan zapiekany z serem

8. Małą łyżeczką usuń miąższ bakłażana – umieść go w głębokim talerzu. Skórkę pozostaw nietkniętą.

Bakłażan zapiekany z serem

9. Do miąższu bakłażana dodaj starte sery z papryką.

Bakłażan zapiekany z serem

10. Wymieszaj dokładnie farsz. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Bakłażan zapiekany z serem

11. Wypełnij skórki bakłażana farszem serowym.

Bakłażan zapiekany z serem

12. Wypełnione farszem bakłażany ułóż na blasze posmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 10 stopni na około 10 minut.

Bakłażan zapiekany z serem

13. Podczas, gdy bakłażany się zapiekają pomidory posól, popierz i polej oliwą extra vergine.

Bakłażan zapiekany z serem


BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SEREM

Najlepiej smakuje podany z sałatką z pomidora rozłożoną na wierzchu tuż po zapieczeniu.

Bakłażan zapiekany z serem

Spróbuj BAKŁAŻANA zapiekanego inaczej <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *