Bakłażan z mięsem zapiekany z beszamelem

Przekrojony wzdłuż na połowę bakłażan pieczony, a następnie wypełniony aromatycznym duszonym mięsem i zapiekany pod pierzynką beszamelu.

Bakłażan z mięsem zapiekany to klasyka kuchni greckiej znana pod nazwą Melitzanes Papoutsakia. Jeśli nie jadłeś  tego dania podczas pobytu w Grecji masz możliwość poznania jego niezwykłego smaku. Danie jak chyba wszystkie potrawy greckie jest banalne w przygotowaniu. Smak zaś naprawdę nie do opisania, choć wielu osób zapewne w to nie uwierzy dopóki nie spróbuje. Proszę przygotuj to danie według mojego przepisu. Nie wierzę, że nie będzie Ci smakowało. Pokochasz je i pokochasz bakłażana. Obiecuję.

Składniki

3 średniej wielkości jędrne bakłażany;
500 gramów wołowiny;
500 ml przecieru pomidorowego;
1 duża cebula;
marchewka;
2 łodygi selera naciowego;
natka pietruszki;
2 ząbki czosnku;
suszony tymianek;
2 laski cynamonu;
ser pecorino lub grana padano;
sól, pieprz;

Składniki na beszamel

30 gramów masła;
30 gramów mąki pszennej;
300 ml mleka;
gałka muszkatołowa;

Bakłażan z mięsem zapiekany przepis

Do dania użyłem mniej więcej po połowie wołowiny gulaszowej i łatę wołową, aby mięso nie było zbyt suche. Jakiekolwiek mięso nie wybierzesz to najpierw mięso zmiel w maszynce i odłóż na bok. Cebulę, marchew i seler naciowy pokrój w drobną kostkę, a następnie obierz i grubo posiekaj czosnek.

Przygotuj i upiecz bakłażana

Z bakłażanów odkrój zielone końcówki i przekrój każdego z nich wzdłuż na połowę. Natnij wnętrze każdej połówki ostrym nożem w kratkę. Każdy element bakłażana posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem a także skrop oliwą. Wmasuj wszystko dobrze w bakłażany. Połówki bakłażanów ułóż wnętrzem do dołu na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze z piekarnika. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 30 do 40 minut, aż wnętrze bakłażanów stanie się miękkie.

Przygotuj farsz mięsny do bakłażana

Podczas, gdy bakłażany się pieką na patelnię wlej 3 łyżki oliwy i wrzuć pokrojone marchewkę, seler i cebulę. Smaż warzywa na wolnym ogniu okno 10 minut, aby nieco zmiękły i oddały aromat.

Porada-> warzywa smażone w taki sposób to częsta baza wielu dań w kuchni włoskiej i nazywa się soffritto.

Soffritto zdecydowanie podnosi smak dań, jednak wydłuża proces gotowania. Jeśli bardzo zależy Ci na czasie przesmaż jedynie krótko samą cebulę, aż się zeszkli.

Bakłażan z mięsem zapiekany

Na przesmażone warzywa wrzuć mielone mięso. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i smaż kilka minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie do przesmażonego mięsa dodaj suszony tymianek, posiekany czosnek, laskę kory cynamonowej oraz wlej przecier pomidorowy. Całość podlej gorącą wodą. Ile wody? Tyle, aby mięso się poddusiło, a woda zdążyła odparować w ciągu 15 minut.

Gdy wnętrze bakłażanów jest miękkie wyjmij blachę z piekarnika. Następnie odwróć połówki bakłażana i widelcem ugnieć delikatnie ich upieczone, miękkie wnętrze.

Przygotuj beszamel

Aby przygotować beszamel w małym rondelku rozpuść masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Smaż chwilę całość, a następnie wlewaj po trochu mleko cały czas mieszając. Na koniec powinien powstać sos beszamelowy o konsystencji zbliżonej do ciasta naleśnikowego. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Zamieszaj. Zgaś gaz po rondelkiem i dodaj do beszamelu dwa żółtka. Zamieszaj całość, aż sos zgęstnieje i zrobi się piękny i gładki.

Pora na wielki finał 

Do uduszonego mięsa wsyp dużą garść posiekanej natki pietruszki, a następnie nakładaj je na upieczone połówki bakłażanów.  Na mięso nałóż sos beszamelowy, a całość posyp startym serem. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż sos stanie się z wierzchu chrupki, a wewnątrz pozostanie puszysty. Jeżeli trzeba na ostatnie kilka minut przełóż blachę z bakłażanami na górną półkę, aby się ładnie zrumieniły.

Bakłażan z mięsem zapiekany pod beszamelem

Upieczone bakłażany pozostaw na wierzchu na kilka minut, aby wiec przestygły i „związały się”. Smakują znakomicie na ciepło, ale i w temperaturze pokojowej zachwycają smakiem. To ulubione danie Greków na upalne dni, ponieważ bakłażan smakuje bardzo odświeżająco. Oczywiście, jak nie jest gorący.


Poznaj smakowity przepis na bakłażan zapiekany z oscypkiem. oraz przepis na ziemniaki z koperkiem po szwedzku podane z beszamelem. Oba dania po prostu wyjątkowe i pyszne!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *